– Det blir fort kaotisk ved utkjøringen på E136 ved Grytten kirke, sier begravelsesagent Monica Therese Nakken.

Vogntog i stor fart

For litt over en uke siden skulle Nakken kjøre bilen med kista ut på vegen ved Veblungsnes.

– Jeg hadde bedt to andre biler fra begravelsesfølget om å kjøre ut og stå på vegen. Men da kirketjeneren og jeg skal kjøre ut, kommer det et stort vogntog. Han holdt på å kjøre inn i kirketjeneren, men ga bare full gass. Jeg hadde til og med satt kors på hele fire av følgebilene, så det var ikke til å misforstå at det var et gravfølge.

De pårørende reagerte så sterkt på hendelsen at de sendte melding til sjefen i firmaet hvor vogntoget hørte heime. Sjefen la seg flat og beklagde hendelsen.

Presser seg inn i følget

Å kjøre fra Grytten kirke til Åndalsnes gravlund har avstedkommet flere slike situasjoner som Nakken ikke liker.

– Det er ikke uvanlig at store trailere ikke bremser ned når de møter oss. Og så har vi de som rett og slett presser seg mellom bilene i begravelsesfølget mens de forsøker å kjøre for bi. På den måten blir gravfølget brutt opp.

Hun sier at dette har de diskutert flere ganger opp gjennom åra, og at det er et problem som kommer og går.

– Man behøver ikke å stoppe helt opp, men folk må roe farten. Jeg har fått flere reaksjoner fra pårørende om at folk ikke tar nok hensyn.

Hun sier at flere også helt tydelig vil ut på vegen så fort som mulig når de skjønner at det kommer et gravfølge, slik at de slipper å bli liggende bak.

Ta hensyn

Kirkeverge Magny Landre sier at dette er et problem man opplever fra tid til annen.

– Det er lett for at biler kjører inn mellom bilene i et følge ved Grytten kirke. Vi har hatt ønske om å få satt opp skilt om at det er kirke, men det får vi ikke. Så jeg skjønner at det er vanskelig å forutse at man kan støte på begravelsesfølge, spesielt for folk som ikke bor her.

Hun er likevel klar på at man må vise hensyn til gravfølget.

– De fleste gjør det, men det er noen som ikke gjør det. Vi kan bare oppfordre om at man må vise respekt når man skjønner at man er i ferd med å passere et gravfølge.

Også for vegarbeiderne

Politiførstebetjent Sindre Mittet sier at de kjenner til problemstillingen.

– Vi ble kontaktet av Nakken for noen år siden om dette. I tillegg har vi fått tilbakemelding fra dem som utførte arbeider på Rauma bru nylig om at altfor mange ikke tar hensyn når de passerer vegarbeiderne.

Han sier at folk må ta høgde for både det og begravelsesfølger når de skal ut og kjøre.

Kan få konsekvenser

Vegtrafikklovens paragraf 10.3 sier:

«Trafikant må ikke hindre eller forstyrre gående i gruppe under tilsyn av leder, prosesjon, begravelsesfølge, militær kjøretøykolonne eller sivilforsvarskolonne.»

Dette betyr at det er brudd på norsk lov å trenge seg inn i et begravelsesfølge.

– Dersom vi observerer at det skjer, vil vi måtte gripe inn, sier Mittet.

Hvilke reaksjoner det vil kunne avstedkomme fra politiets side vil han ikke spekulere i.

– Det er andre som kan mer om dette enn meg. Men rent generelt går dette like mye på å ta det rolig i trafikken. Og ikke minst det å utvise folkeskikk.

Det siste er Monica Therese Nakken enig i.

– Det dreier seg om respekt for den døde og de pårørende!