Det er stille i gatene mandag morgen, to dager før nyttår. Snøen har lavet ned hele natten og det er nesten ikke mulig å komme seg frem i sentrumsgatene, verken med bil eller til fots.

– Vi driver og måker, sier Lars Kavli der han energisk prøver få det verste av snøen vekk fra inngangen til butikken.

Tror på pluss

Han tror at julehandelen har gått greit og har også hørt at andre butikkeiere er rimelig fornøyd med omsetningen.

‑ Vi har ikke rukket å få frem noen tall enda, men vi har nok gått i pluss. Det er vi fornøyd med, sier han og legger til at det har vært mindre omsetning i butikken på Øran.

– På Øran er det andre utfordringer siden sentret ikke står helt ferdig enda. Derfor har vi også tatt høyde for dårligere salg der. Men det ser vi en løsning på nå når arbeidet med å fullføre senteret kommer i gang, sier han.

- Dette er jo en liten plass

Lenger ned i gata er det like dårlig brøyta, men vi kommer oss inn til Inger Marie Larsen i Combo Fashion for å høre hvordan førjulssalget har vært der.

– Noen dager var det dårlig, andre dager bra. Jeg vet ikke hva jeg kunne forvente meg siden dette er første jula, men julekaos, som jeg er vant med fra før, var det ikke.

Inger Marie har drevet butikk i et stort shoppingsenter i Bergen tidligere, men påpeker at det ikke går an å sammenligne.

– Dette er jo en liten plass så vi kan jo ikke forvente mer, smiler hun og forteller at adventskalenderne hun hadde før jul, men forskjellige tilbud hver dag, ble godt mottatt.

Bra hos Friluftslek

Friluftslek har ifølge Svein Gunnar Rydjord, hatt en god førjulshandel, selv om det var en treg start.

– Det er nok fordi folk må reise langt for å finne en tilsvarende butikk, mener han.

To på jobb var en for mye

– Vi var to på jobb før jul, men det var overflødig, Det var labert salg, men de siste tre dagene før julaften, tok det seg opp. Da var det såkalt panikkjøp, sier Silje Grøtta i Cosmetique.

Også hos Auds Blomster og på Eurosko, gikk salget rimelig bra. På IKTSupport var det rolige dager før jul, ifølge Elena Mocochein.

– Det var nok ikke så mye salg som i fjor. Men vi er takknemlig for de kundene som kom, smiler hun.

- Kunne vært bedre

Heidi Holm synes ikke julehandelen gikk noe særlig bra.

– Det kunne vært bedre. Det er vel mer interiør som selges før jul, enn klær. Men jeg har inntrykk av at mange har handlet lokalt, sier hun.

- Mellom to store byer

– Vi er fornøyd med julehandelen, men vi ligger mellom to store byer, så vi har aldri, og kommer nok heller aldri til å få det så travelt som vi ønsker før jul. Og jeg vet mange virkelig gikk inn for å bruke butikkene på Åndalsnes i år. Det er kjempebra. Vår største omsetningsmåned er tross alt på sommeren, sier Mariell Skiri på Classic.

Hun synes det er litt leit at Rauma Hotell er stengt og tror litt aktivitet i de lokalene, hadde gitt litt mer liv i sentrum.

– Men det er jo veldig positivt at vi har fått med Coop i sentrum. En matbutikk er alfa omega, sier hun og legger til at hun er spent på hvordan sentrum vil utvikle seg når det nye systemet med parkering og envegskjørte gater blir gjennomført.

Tabellen fra SSB viser omsetning pr. innbygger i detaljhandel for 2013. Ålesund topper med drøyt 113.000 kroner pr. snute. Rauma ligger på knapt 62.000 kroner pr. snute pr. år.