–Vi var litt nervøse, medgir de.

– Det er ingen lærling fra Skare som har strøket før, så man har jo ikke lyst til å være den første, ler Einang, og kikker på Andreas Solevågseide Helle, Sander Hatlen Bale og Brage Skiri, som har mer læretid igjen før de skal opp til prøven.

– Så ikke noe press altså!

Glade for lokal læreplass

Alle seks har gått elektrofag på Rauma videregående skole før de fikk lærlingeplass hos Skare.

De forteller at det gjorde valget lettere at de kunne ta utdanningen lokalt, og de er glade for at de fikk læreplass på Åndalsnes.

– Vi trives veldig godt her. Det er et godt arbeidsmiljø, sier Einang.

– Det er jo ganske store klasser, så det er jo ikke bare lett å få lærlingeplass her lokalt. Vi er veldig glade for at vi fikk det, forklarer Farkvam.

– Et spennende yrke

De seks forteller at de så langt trives godt i jobben de tar utdanning i.

– Det er variert og utfordrende. Man kan være hjemme hos noen i ei stue i det ene øyeblikket og i en fabrikk i det neste, forteller Einang.

– Det er et spennende yrke. Også vil det være behov for elektrikere i framtida, så det vil være jobber å få, mener Skiri.

Lærlingene forteller at det skjer en del spennende innenfor deres felt her i regionen.

– Og hvis man ikke vil flytte langt, og ikke får jobb, så kan man jo gå mer skole, sier Farkvam, som også er fornøyd med valget.

– Jeg tenker at jeg vil jobbe som elektriker noen år først, i hvert fall, også kan jeg ta stilling til om jeg skal gjøre noe annet senere, sier Einang.

– Et ansvar vi har

Fram til for fem år siden hadde Skare stort sett bare en lærling av gangen.

– Men så fikk vi faktisk selv utfordringer med rekrutteringen, så vi begynte med å ta inn flere. På det meste var det vel sju lærlinger her samtidig, forteller daglig leder, Roy Dahle.

Han er tydelig på at han synes de har et ansvar.

– Hvis vi skal ha skolen med elektrofaglinje her, må vi kunne tilby lærlingeplasser også. Vi som har elektrikerbedrifter har et ansvar for å sikre rekrutteringen, sier han.

At de nå kan ha seks lærlinger inne, er mye takket være at de samarbeider med Opplæringskontoret for elektrofag i Møre og Romsdal.

– Det er helt ubetalelig. De arrangerer blant annet teoriundervisning og fagsamlinger, og de kvalitetssikrer at lærlingene våre lærer alt det de skal – også det de ikke er så mye borti hos oss. Vi kunne ikke hatt så mange lærlinger uten oppfølgingen fra opplæringskontoret, sier han.

Men han er tydelig på selv om han er svært fornøyd med lærlingene, så kan de ikke ansette alle.

– Nei, sånn er det jo bare. Det har vi ikke rom for. Så det jo noen tøffe avgjørelser som må tas, sier han.

– Alle som utdanner seg i elektrofaget på Rauma videregående skole kan nok ikke få jobb i Rauma, smiler han.

Viktige yrkesfag

Han er opptatt av at yrkesfagene er like viktige som høyere utdannelse.

– Vi kan ikke bare ha folk med høgskoleutdannelse. I byggebransjen er man avhengig av utenlandsk arbeidskraft, og hvis man fortsetter å basere seg på det, så blir man sårbar. Vi må løfte yrket opp og fram – og vi må fortelle ungdommene at det er et like viktig og godt yrke å ha, sier han.

Og han er tydelig på at de trengs:

– Vi har behov for dyktige fagfolk også i framtida. Da må vi bidra!

Ola Farkvam, Sindre Solevågseide og Erlend Einang tok for noen uker siden fagprøven i elektrikerfaget. Foto: Stine Vandevjen Olsen
Daglig leder Roy Dahle mener også at lærlingene bidrar med på arbeidsplassen. Han mener bedriften har et ansvar for å sikre rekrutteringen til bransjen. Foto: Stine Vandevjen Olsen
På døra er det tydelig merket at A. Skare AS er en godkjent lærebedrift. Foto: Stine Vandevjen Olsen