Norsk Tindesenter søkte om lov til å ta betalt den 19. september:

«Vi mener at et Via Ferrata anlegg ikke kan sammenliknes direkte med andre tilretteleggingstiltak for allmenn ferdsel, da en god ivaretakelse av anlegget er en forutsetning for å ivareta liv og helse til brukerne», argumenterte de.

Rådmannen kom under tvil fram til at søknaden kunne godkjennes, og innstilte på dette.

Sju mot to

Flere i utvalget ga uttrykk for at dette er en vanskelig og prinsipiell sak.

Leder av utvalget, Renate Soleim, fremmet et forslag om at det skal være frivillig betaling for via ferrataen.

«Rauma kommune ønsker å vise at allemannsretten står svært sterkt også i Rauma. Innvilgelse av søknad som omsøkt etter friluftslovens § 14 er åpning av en ny praksis i kommunen ved at det åpnes for betaling for tilretteleggingstiltak i LNF-områder. Da en forstår behovet for å dekke utgiftene ved en slik tilrettelegging oppfordres det til å finne en frivillig betalingsordning som både fritar for håndhevings-, oppfølgings- og annen administrasjon enn å få pengene inn.»

– Dugnadsånden er sterk i Norge, vi trenger ikke bruke det bitte lille smutthullet i friluftsloven. Jeg synes friluftsloven er viktig i denne saken, og det er viktig hva slags signal vi sender ut som kommune, sier hun.

Sju av de ni representantene stemte for forslaget.

– Jeg synes vi burde ha et forsøksår neste år, så kan vi ta opp igjen saken om et år. Tror det går bra med frivillig betaling, ser Gudrun Herje Langseth (Sp).

– Dette er ei prinsippsak. Jeg er veldig skeptisk til at et tiltak skal få ta betalt når vi vet hvor mye som er lagt ned på frivillig basis i Rauma, sier David Grøvdal (Ap), og viste til andre anlegg, som for eksempel kunstisbanen i Isfjorden.

– Bør få kunne kreve betaling

Knut Johan Stenerud (H) og Kristoffer Bakke (H) stemte for rådmannens innstilling.

Stenerud var enig i mange av betraktningene til Soleim, men nådde en annen konklusjon.

– Frivillig høres fint ut, men hvordan ser det ut om noen år hvis inntektene går ned og vedlikeholdsbehovet går opp? Spørsmålet er om tiltaket hindrer alminnelig ferdsel, og det mener jeg det ikke gjør. Det er betaling for skiheisen i Skorgedalen også, argumenterte han, og viste til sine erfaringer med bompenger, der langt færre betaler når det er frivillig.

– Jeg ser på via ferrataen på som et kjempetiltak for kommunen og det koster med vedlikehold. Jeg er redd for at det vil ødelegge for via ferrataen, hvis Norsk Tindesenter ikke skal kunne kreve betaling, sier Bakke.

– Ført bak lyset

Både Norsk Klatreforbund og Forum for Natur og Friluftsliv i Møre og Romsdal har vært kritiske til at Norsk Tindesenter vil kreve betaling. Også flere i planutvalget reagerte på at dette kommer nå.

– Rekkefølgen ting har skjedd i er helt feil, sier Bakke.

– De har ført folk bak lyset. Det sto klart og tydelig at det bare skulle koste for utstyrsleie og guide. Det ble sagt hele tiden, og nå har de snudd, sier Kai Roger Sande (Sp).

– Må ikke tro dårlig om folk

Renate Soleim (H) fortalte at hun hadde snakket med Norsk Tindesenter, og hun fortalte utvalget at senteret har fått inn 30.000 kroner i betaling i september.

– Det er dumt om vi skal tro så dårlig om folk, at vi skal tro at de ikke ønsker å bidra. Det tror jeg de vil, sier hun.