Riksantikvaren inviterer kommunene til å kartlegge og utvikle kulturminner fra krigen. Rauma kommune har foreløpig ingen planer om å ta del i den satsningen.

Med bakgrunn av at det er 75 år siden Norge ble okkupert, har Riksantikvaren sendt ut en invitasjon til alle kommuner i landet om å velge ut og registrere kulturminner fra andre verdenskrig. Samtidig vil de støtte eventuell opprustninger av bygg og verdiskapingsprosjekt i forbindelse med krigsminnene.

Det er satt av midler til dette arbeidet, og alle kommuner kan søke om å få tilskudd. Fristen for å søke om tilskudd, er satt til 10. mai.

Liten pott

– Jeg har undersøkt litt og tror det dreier seg om småpotter, der kommunen selv må stille med halvparten av pengene. Jeg har også kontaktet departementet for å høre om hvor stor potten er, men har foreløpig ikke fått svar, sier Valde.

Han  påpeker at de er i gang med registreringsarbeidet.

– Vi jobber med å legge inn våre kulturminner i databasen, Askeladden.no, som Riksantikvaren inviterer til. Vi fokuserer ikke spesielt på krigsminner, men legger inn alle kulturminner på lik linje, sier Valde.

Realskolebygget

Når det gjelder realskolebygget, er utfordringen, ifølge Valde, hva bygget skal brukes til og hva det kan koste å drive.

– Vi må finne ut av hva vi vil med bygget. Vi ser jo positivt på om noen kommer på banen og vil drive et eventuelt museum der. Foreløpig ligger vi litt på været, innrømmer Valde.

Men han legger til at de vil ha en stor markering på frigjøringsdagen den 8. mai.

– Markeringen er i samarbeid med Setnesmoa HV leir der det vil bli åpen leir. Tor Christian Jevanord vil også vise fram sin krigsmuseumssamling den dagen, informerer Valde.