Da vi snakka med friskolens styreleder Johannes Schjølberg tirsdag ettermiddag, trodde han at direktoratet ikke hadde mottatt den nye og oppdaterte læreplanen, og dermed ikke hadde fattet sin beslutning med denne som bakgrunn.

Etter å ha vært i kontakt med Utdanningsdirektoratet onsdag, fikk han mistanken bekreftet.

Tok selvkritikk

– Etter samtale med Rovde, som er saksbehandler, så tok de selvkritikk på at de ikke hadde opplyst at alle dokumenter ikke var kommet fram. Men jeg tror ikke det er utslagsgivende for saka, sier styrelederen.

– Anser du løpet som kjørt?

– Ja, gjør det. Men vi har et bittelite håp. Men jeg tror ikke håpet er realistiusk.

– Det eneste må være at det viser seg å være en saksbehandlingsfeil. Men det ser jeg på som lite sannsynlig.

– Hva tenker du om det?

– Vi må bare ta til etterretning at Rauma kommune står på Robek-lista. Når en komune står på Robelista, så er det slik at hvis de har en negativ innstilling, så blir ikke søknaden innvilget.

– Gir dere opp kampen?

– Jeg vil ikke si at vi driver en kamp, men vi vil benytte oss av klageretten på tre uker og legge fram læreplana. Hvis det bare er det siste punktet som er avgjørende, at «godkjenning vil ha negative konsekvenser for det offentlige skoletilbudet», så har vi gjort alt vi kan. Og jobben med læreplanen er ikke vekkasta. Kanskje andre friskoler kan benytte seg av den.

- Samlende for bygda

Schjølberg sier han er glad for at han har fått lede arbeidet med søknaden og med læreplana.

– Det har vært lærerikt, og samlende for bygda, som har stått sammen for å løse ei utfordring. Jeg er veldig ydmyk for at jeg har fått lov å lede en slik gjeng som har jobbet med friskolesaka. Det har vært en glede å jobbe med dem, sier han.

– Så er det selvfølgelig veldig beklagelig at vi hadde en så god dialog med kommunen, og at det endret seg så nært målstreken. Vi sloss for vår rett for å være bidragsyter. Og sjøl mener vi at vi har handlet i tråd med kommuneplanen. Vi tenker både på lokale skatteinntekter, og at vi skal være en attraktiv bygd som bosted. Men vi ser at det blir vanskeligere uten en skole.

Han frykter konsekvensen av at noen elever vil gå på Vikebukt og noen i Innfjorden. Det kan få alvorlige økonomiske konsekvenser for Rauma kommune, tror han.

– Det er lov å være skuffet. Vi skal ikke grave oss ned, men vi føler oss ille til mote akkurat nå, sier Schjølberg