Dermed er betongvareprodusenten Elementpartner ett skritt nærmere å realisere nyfabrikken i Dokka på Åndalsnes.

– Det kan bety 30-40 nye ansatte i Rauma, sa ordfører Lars Olav Hustad (H) i møtet. Han ba politikerne bli med på en avtale og bidra til at utviklingen av næringslivet kan fortsette i Rauma kommune.

– Hvis vi skal få til noe i Rauma, så må kommunen bare stille opp. Selv om det er mye penger, så kan det ikke være slik at det er vi som stopper det, sa Nauste.

Dette er avtalen

Makeskiftetavtalen som politikerne sa ja til, er:

  • Makeskifte/utfylling av areal i Dokka, der fabrikken skal bygges, til en kostnad av kr. 4,4 mill. kr.

  • Kommunen overtar aksjene i Teglverksvegen 18 AS, eiendommen der Elementpartner i dag holder til

  • Eiendommen i Teglverksvegen 18, til en verdi av 32,2 millioner kroner, kan Elementpartner kreve at kommunen overtar når de selv ikke har behov for den. Eller kommunen kan kreve at Elementpartner flytter produksjonen innen fem år etter at fabrikken i Dokka står ferdig

  • De neste tre åra skal Elementpartner leie eiendommen i Teglverket av Rauma kommune

Taksten nesten doblet

Det var mange spørsmål til avtalen, som er framforhandlet, men ikke signert. Torbjørn Rødstøl (Sp) påpekte hvor viktig det var at politikerne var bevisst hva de nå gjorde:

Rådmannen forklarte at i den nye taksten som er tatt i år, har to ulike  takstmenn kommet fram til omtrent samme beløp.

– Det er synd at det var mye feil i taksten som ble gjort i 2015. En økning fra 17 til 32,2 mill. ble begge parter like overrasket over, sa rådmannen.

– Denne utbygginga er veldig positiv, og vi må prøve å få til dette. Men det er viktig at alle forutsetninger er riktige når vi skal ta beslutningen, sa Rødstøl til Åndalsnes Avis rett etter at saka var vedtatt enstemmig.

Vil støtte planene

Ordfører Lars Olav Hustad konstaterer at et enstemmig formannskap vil støtte opp om planene.

– Det er ikke en støtte til Elementpartner i seg sjøl. Vi har tidligere vedtatt en kommunedelplan som sier at det skal være et boligområde og lett næring i Teglverket der Elementpartner holder til i dag, som gjør at vi vil utvikle stedet og kommunen, og i tillegg sørge for at arbeidsplasser blir ivaretatt og ikke minst utviklet. Med den sysselsettingssituasjonen som vi ser rundt oss, så er det klart at en liten kommune må stille opp. Men det er ikke en almisse i seg sjøl. Vi kjøper jo en verdi. Man kan selvfølgelig diskutere verdien på det vi kjøper. Men det er rett og slett ikke kjøpere i markedet, noe som gjør at kommunen igjen må sørge for at transaksjoner skjer. Så håper jeg at folk i Rauma forstår at dette ikke er noe som skal skje i morgen eller dagen etterpå; dette er et langt perspektiv. Og vi må ha arbeidsplasser for å utvikle Rauma, sier Hustad.

Han mener det er viktig at kommunen er pådriver:

– Dette har jeg jobbet med i alle år; å sikre at vi i framtida har arbeidsplasser og at det blir tilført skatter og inntekter til kommunen gjennom et aktivt og godt næringsliv. Det er ingen selvfølge at Elementpartner eller andre skal utvikle seg på her på Åndalsnes, inni en trang fjorden mellom høge fjell. Vi skal huske at det kan hende det er mye mer sentralt å ligge på Østlandet, sier Hustad.