Formannskapet stemte enstemmig tirsdag for at det skal stemmes over de tre aktuelle alternativene, og at de vil gjøre det ved såkalt preferansevalg. Dette er i tråd med rådmannens innstilling.

Det betyr at innbyggerne rangerer alternativene fra en (det de helst vil ha) til tre (det de minst vil ha), framfor kun å sette ett kryss på stemmeseddelen (flertallsvalg). Politisk sekretær Trygve Børsting forklarte fordelene og ulempene for formannskapet.

– Flertallsvalg den metoden folk kjenner best til, men med tre alternativ har ikke nødvendigvis vinneren flertallet av stemmene, sier han, og forklarer at man kan se for seg at vinneren i et slikt valg får 40 prosent av stemmene, mens det fortsatt er 60 prosent som ikke ønsket dette.

– Vi er også i den situasjonen at det etter valget kan være et alternativ som er helt uaktuelt på grunn av de andre kommunenes valg, og da er de stemmene «tapt».

Blir hørt

Ved preferansevalg, som politikerne stemte for, rangerer innbyggerne alternativene fra en til tre.

Hvis mer enn 50 prosent har et alternativ som sitt førstevalg vinner det alternativet, men hvis ikke, strykes det minst populære alternativet, og deres andrevalg legges til stemmene for de to andre alternativene. Slik kåres vinneren.

– På den måten får dere mulighet til å se andre preferanser. Det sørger også for at de som har stemt på et alternativ som viser seg å være uaktuelt, likevel blir hørt ved at deres andrevalg teller i stedet, sier Børsting.

– Tror folk skjønner

Politikerne diskuterte mye fram og tilbake hvilken metode de skal velge. De fleste andre kommunene i Romsdal skal ha flertallsvalg.

– Det er klart det kan påvirke valgdeltakelsen å velge en mindre kjent metode, hvis folk synes det er komplisert, sier ordfører Lars Olav Hustad (H).

Arne Steffen Lillehagen (V) mente at det kanskje ikke er nødvendig å gjøre det mer komplisert enn man må.

Til slutt stemte likevel alle for preferansevalg.

– Jeg tror at folk skjønner dette. Folkeavstemningen skal gi oss råd, og det er best å velge den metoden som kan gi oss det klareste rådet, sier Magnhild Vik (Sp).

Saken skal behandles i kommunestyret tirsdag 5. april.

Trygve Børsting forklarte de ulike metodene. Foto: Stine Vandevjen Olsen