Internasjonal Dag gikk av stabelen lørdag nede i sentrum av Åndalsnes. På grunn av regnet hadde matselgerne flyttet seg under tak på andre siden av veien for rådhuset.

Utsolgt

Det var tomme fat på Aleksandra Matijasevic og datteren Lira Ilijevs bord da vi kom for å se hva moren og datteren fra Serbia serverte.

– Vi serverte ulike serbiske bakverk. Det ligner litt på rundstykker, fylt med ost og mye godt. Det er sånn som vi gjerne spiser til kvelds eller frokost, sammen med yoghurt rømmer eller salat.

– Men du har altså gått tom?

Ja. – He he, jeg har nok det, sier Aleksandra og smiler stort.

– Så folk har likt det?

– Ja, jeg tror det.

Hun har bodd i Norge i 3,5 år og datteren Lira og bestemoren hadde også laget bokmerker, med pressede norske blomster. Dem hadde de fortsatt noen igjen av.

Syria

Lenger opp ble det servert mat fra Eritrea. Her kunne man ta en lefselignende greie kalt Injera, som man så fylte med kjøttsaus og grønnsaker. Nesten som fredags-tacoen, i utforming og prinsipp, i hvert fall.

Arrangementet Internasjonal Dag skjer i regi av flyktningetjenesten. I tillegg til servering av mat fra Syria, Eritrea og Serbia var det også underholdning på rådhusplassen. Her ble kulturinnslag fra ulike land presentert.

Kawa Hasaou stod og serverte mat fra Syria.

– Vi har både arabisk og kurdisk mat, men 80% av det vi selger her i dag er kurdiske retter.

– Er det noe spesielt du vil anbefale?

– Alt er spesielt, haha. Noe av denne maten lager vi til feiringer, og noe er hverdagsmat.  Det er mange retter å velge melllom.

– Synes folk det er godt?

– Ja, folk har sagt at det er veldig, veldig nydelig. Og det er hyggelig.

Til sammen har de solgt ca 120 porsjoner på de litt over to timene de har stått der.

– Vi har laget til 200 personer, så det er fortstatt noe igjen, men du ser nå, folk forsyner seg bra, sier han og peker på alle som går og plukker.

– Vi har ei dame som pakker i eske for å ta med seg hjem.

Sjelden sjanse

Damen det dreier seg om er Kristin Flydahl fra Åndalsnes. Hun skal å spise grøt hos svigerfamilien, noe hun gjør hver lørdag, klokken ett. Men etter risengrynsgrøt blir man gjerne fort sulten igjen, så middag nummer to blir da det hun plukker fra bordet til Kawa.

– Jeg plukker litt av alt her, sier Kristin.

– Hva synes du om en slik internasjonal dag?

– Veldig bra, for det er sjelden vi får sjansen til å smake denne type mat her i Rauma.

– Har du smakt noe lignende før?

– Noe av det er jeg kjent med fra ferieturer, men det er også en rekke ting jeg ikke har prøvd før. Det var noe jeg trodde var hummus, men det er noe lignende. Den er jeg litt spent på. Og så er det bulgur. Lurer på om det er hvete som er kokt.

Ja, si det. Bånn appetitt!