Sammen med Tore Lundberg – som ifølge Gjelstenli gjorde en fantastisk jobb – monterte Gjelstenli i alt 34 bolter i syrefast stål i ei ny rute i sørpilaren på Klauva i Isfjorden, den 12. september.

Slik: Standplass på den nye ruta i Sydpilaren på Klauva. To ekspansjonsbolter, kjetting og en solid stålring. Alt i syrefast stål, kjøpt og betalt av privat lomme. Det fikk ikke stå mange dagene før en annen klatrer skar det bort med vinkelsliper.

Dette satte sinnene i kok i klatremiljøet. Mange mener at bruk av bolter strider mot prinsippet om uberørt natur, og derfor skal bolting brukes svært restriktivt, eller ikke i det hele tatt.

Romsdal Tindegruppe, ved styreleder Martin Skrove, skrev i et medlemsbrev at Gjelstenli og Lundberg burde fjerne boltene.

– Jeg har også en holdning om restriktiv bruk av bolter, sier Gjelstenli.

Mente det godt

Om den nye ruta forteller han at den går etter ei naturlig, men ikke sammenhengende linje midt på pilaren, mellom rutene "Grahingsten" og "Draumen om dei kvite hestane".

Det meste av ruta ble sikret med små og store kamkiler, men for å lenke sammen linja ble det brukt til sammen 24 ekspansjonsbolter, pluss 10 bolter fordelt på fem standplasser / rapellfester.

– Jeg og Tore gikk til verket med de beste intensjoner.

– Vi skulle gjøre det på den klassiske måten; starte fra bunnen og jobbe oss oppover. Vi tenkte at de fleste ville synes det var fryktelig artig med ei ny rute i dette fjellet.

– Men jeg skjønte jo også at noen ville synes dette var kontroversielt, innrømmer Gjelstenli.

Og Romsdal Tindegruppe rakk knapt nok å komme med sin mening, før fjellklatrer Sindre Sæther fjernet boltene på eget initiativ.

– Slik skal det ikke være i klatremiljøet. Men har vi brutt god klatreskikk så er jeg gjerne med på å diskutere det, og jeg vil oppfordre Norsk Tindegruppe til å arrangere et møte om saka, sier Gjelstenli.

- Horehus i utlandet

Han etterlyser likhet for «lova» og miner om alle boltene som er montert i fjell rundt om tidligere, uten at dette har fått konsekvenser. Gjelstenli nevner Nordveggen på Romsdalshorn, der en rekke bolter ble montert til ei ny rapellrute på 80-tallet, samt flere bolter i noen av rutene i Trollveggen.

– Mange av våre kritikere, reiser verden rundt og klatrer i borrebolt-ruter.

– Det er også enkelte som kjeppjager dem som bruker magnesiumkarbonat (kalk til klatring) i Norge, men bruker det sjøl, ute i verden.

1985: Fra bestigningen av "Grahingsten" i Sydpilaren på Klauva. Her er unge Iver Gjelstenli på andre taulengde i den nye ruta "Grahingsten". Her ble de fire første boltene i Klauva satt inn, og ingen har noen gang sagt noe mot dette.

– Det er vel greit å gå på horehus, bare det er i utlandet.

– Jeg står fast ved at Tore og jeg har laga ei flott rute og jeg ville gjerne at den i hvert fall skulle få stå til våren, så flere fikk prøve den.

– Jeg angrer ingen ting, slår Gjelstenli fast.