- Det som er så fint er at de har stått hele løpet ut. Ikke tatt noen snarveger for å bli ferdig raskt, sier arkitekt Ragnhild Amundsen.

Hun har tatt på seg omvisningen i det miljøvennlige huset øverst på Tokle – med flott utsikt over Romsdalsfjorden og Åndalsnes by.

Med på turen er også byggmesteren bak prosjektet; Trym Sæland, mannen bak byggefirmaet Sæland Bygg AS som står som ansvarlig for byggingen.

– Vi begynte på huset i august i fjor og har brukt ni, ti måneder på å bygge huset. Det sto ferdig i månedsskiftet mai-juni, forteller han.

Flott tomt

Tomta kom de over etter sondering i markedet og heldigvis for dem, var den også regulert.

– Den var ikke lagt ut for salg. Man må være litt på for å få tak i slike tomter. De som gjør det nå, må vente til kommunedelplanen er ferdig. Det var litt klabb og babb rundt adkomstvegen, men det ordnet seg, forteller Ragnhild.

Hun og nevøen snakket en stund i forkant om et slikt samarbeidet.

Godt samarbeid

– Det har gått veldig bra, da vi har veldig sammenfallende meninger om hvordan det skal være. Også samarbeidet med byggmesteren har vært upåklagelig. Han har vært veldig lydhør på hvordan vi ville ha detaljene, og har gjort en flott jobb. Det skal ikke mange skjevheter til før ting skjærer seg, påpeker Ragnhild.

Nærhet viktig

Byggmesteren selv fremhever nærheten mellom arkitektkontor og byggefirma som et stort pluss i byggeprosessen.

– Det skjerper avgjørelsene. Ser jeg noe som må vurderes på nytt, eller som det må snakkes om, er det kort veg til avgjørelsene, sier han.

– Kan du si litt om huset?

– Anne og Amund var opptatt av å få et så miljøvennlig hus som mulig. Her er det trefiberisolasjon i stedet for Glava, og dampbrems i stedet for dampsperre som er vanlig å bruke for å få tette hus. Det gjør at dette ikke er et syntetisk hus, men et naturlig hus – som puster, forklarer Trym.

Materialer

Av materialer er det i 2. etasje bjørkefinér i alle yttervegger og tak innvendig. Alle gulv der er av hamp. Alle skillevegger

har malt, robust gips, som tåler litt mer. Taket i 1. etasje har paneler i osp og det samme har veggene i stua i 1. etasje. Gulvet er av ask.

– De har valgt Uno form kjøkken som er et kvalitetskjøkken – der alt er bygget opp av tre, også innmaten, forteller Trym.

Ragnhild forteller at de ikke har valgt de enkleste løsningene.

– Her er det detaljer helt innenifra. Familien har vært bevisst på at de skal bare bygge ett hus, og da må det gjøres skikkelig. Det er dette huset de skal ha for alltid, sier Ragnhild.

Luftig

Det er et åpent og lyst hus, i to etasjer. De store vinduene i første etasje, med utgang til en fremtidig terrasse, gjør at naturen nesten blir en del av rommet.

Flott utsikt

Utsikten er tatt godt vare på over hele huset, og i tv-stua i andre etasje, er det en sittebenk under vinduet mot fjorden.

Også kontorplassen mot nord, gir en flott utsikt mot fjellene bak huset.

Flere steder i huset er det bygget nisjer – enten til å sitte i, eller til oppbevaring.

Høyt under taket

– Jeg kunne godt ha bodd her, smiler Ragnhild der hun har tatt plass i nisjen i vinduet i andre etasje.

TV-stua har stor takhøyde; et skråtak som går over hele etasjen med flere takvinduer. Etasjen har også flere soverom, walk in closet og bad.

– Hvordan er huset varmet opp?

– Det er vannbåren varme i alle gulv. Det er boret etter vann her. Det er den eneste varmekilden og varmtvannet går via samme system, forteller Ragnhild.

Lunere varme

Hun mener det gir en mye bedre og lunere varme, enn om en varmepumpe skulle stått og suset.

– Det går også mindre energi til å varme opp huset på denne måten, påpeker hun.

Også vinduene er litt annerledes.

Soldemping

– Det er soldemping i alle glass mot sør og vest. Det har stor betydning for innetemperaturen. Det blir ikke noe mørkere, men de tar vekk den intense varmen når sola er fremme, sier hun.

– Hvordan er huset lyssatt?

– Det er montert strømfø-rende skinner i taket, der man kan integrere de lampetypene man selv vil ha – ut ifra et utvalg av lamper som passer i slike skinner, forklarer Trym.

Familien har valgt spot-lignende lamper og noen hengelamper.

Utvendig panel

Utvendig er huset kledd med MøreRoyal, ifølge byggmesteren.

– Det er tremateriale som kan brukes uten noen form for behandling og som heller ikke trenger maling eller beis. Panelet vil med tiden få en egen grålig tone, forklarer Trym.

To innganger

Huset har to innganger, en hovedinngang og en for gjester.

– De er bygd inne i nisjer, der den ene er malt oransje og den andre blå. Det gir en fin effekt

når utelysene blir slått på om kvelden, forteller Ragnhild.

– Det er veldig kjekt å få lov til å bygge et slikt tegnet hus. Jeg har jo gjort det før også, men ikke så gjennomført som dette, avslutter Trym Sæland fornøyd.