NVE vil nå gjøre et forsøk som innebærer å tilføre ekstra vann i den neste perioden med store nedbørsmengder og rødt farenivå. Dette ble presentert under Nasjonal fjellskredkonferanse i Geiranger, tirsdag, skriver Rauma kommune på sin heimeside.

Leder for skred- og vassdragsavdelinga i NVE, Anne Britt Leifseth, sier til Åndalsnes Avis at det er snakk om å bruke tre vanntanker for å tilføre vann til den øverste delen av Veslemannen. Det er den delen av fjellpartiet som til nå har hatt størst bevegelse.

- Ikke vannbombing

- Dette blir gjort på en rolig og grei måte. Det er ikke snakk om bruk av helikopter og vannbombing. Vannet som tilføres fjellsprekkene ved hjelp av slanger vil ifølge Blikra kunne tilsvare mellom 50 og 100 millimeter nedbør, i tillegg til nedbøren som kommer fra før, forklarer hun videre.

Direktøren sier de nå har funnet ut at de vil prøve dette, fordi de ser at det er ei stor påkjenning at det blir så mye att og fram når faregraden heves til rødt.

- Vil vil prøve og hjelpe til litt, men når det er sagt så vet vi ikke noe om effekten av dette. Det er et forsøk som vi nå gjør klart slik at det kan benyttes om vi får en ny periode med mye nedbør og faregrad rød.

Ifølge Leifseth er ikke dette tiltaket veldig kostnadskrevende.

- Det er innenfor det vi kan greie.

Hun legger til at det er også slik at om de skulle brukt vannbombing ved hjelp av helikopter, ville det vært veldig væravhengig. Ofte er det ikke helikopter vær i disse periodene med ekstrem rasfare.

- Reagerer mer og mer

Seksjonsleder i NVE, Lars Blikra sier det stemmer at vannet som tilføres kan tilsvare mellom 50 og 100 millimeter nedbør.

- Men detaljene er ikke klare ennå. Blant annet vet vi ennå ikke hvor stor fart vannet vil kunne ha. Det er en del arbeid før vi får dette på plass, det skal blant annet pumpes vann opp fra fjellsida, forklarer Blikra.

Han håper at de skal kunne greie å framskynde prosessen med et skred av den øverste delen av Veslemannen, som ifølge han tilsvarer mellom 5000 og 6000 kubikkmeter masse.

- Det er denne delen som reagerer så raskt. Trolig har den delen begrenset rekkevidde ved et skred, men vi vet ikke hvordan det vil påvirke massene som er under. Derfor ønsker vi å forsøke dette i en periode der det likevel er evakuering. Vi ser også at fjellet reagerer mer og mer jo lenger ut på året vi kommer, fortsetter geologen.

- Glad for tiltak

Rauma kommune skriver videre at det var i et møte mellom beredskapsgruppa i Rauma kommune, NVE og Olje- og energidepartementet i fjor, at det ble ytret et ønske om å se på mulige fysiske inngrep i fjellet for å bedre situasjonen for dem som bor i det utsatte området.

Veslemannen har nå faregrad gul, altså moderat skredfare.

- Vi er glad for at NVE nå vil teste ut et slikt tiltak. Det viser vilje til å finne en løsning som kan være med å gjøre situasjonen for innbyggerne våre mer forutsigbar. Nå er det usikkert rundt hvordan et slikt forsøk vil fungere, men vi er glade for at det gjøres et forsøk og at våre og innbyggernes innspill blir lyttet til, sier ordfører Lars Olav Hustad til kommunens heimeside.