Tilbudet om rask psykisk helsehjelp er et prosjekt under Helse og Velferdsenheten i kommunen. Prosjektet har gått i Norge siden 2012 og midlene kommer fra Helsedirektoratet.

– Tilbudet her i kommunen åpnes opp fra 1. mars av, forteller Lisbet Riecke som er ledende psykolog i avdelingen for Psykisk helse og Mestring. Jesper Thomsen er psykolok i avdelingen. Anita Tokle er psykiatrisk sykepleier og Silje K. Lie er sykepleier og de som klientene først får kontakt med.

Lavterskel

– Dette er et lavterskels tilbud til hele befolkningen fra 16 år og oppover. Tilbudet er først og fremst til dem med milde eller moderate utfordringer. Hvis man føler seg litt nedfor, rastløs, mangler overskudd eller bare har en vanskelig livssituasjon, kan man ta kontakt med oss, forteller Anita Tokle.

Ta kontakt

Kontakten kan enten gjøres gjennom Nav, fastlegen eller andre man har kontakt med, men det aller beste er å ta direkte kontakt selv.

– Det er viktig å yte litt selv når man jobber etter kognitiv psykologi. Det er en egen mailadresse man kan henvende seg til og vi vil ha telefontid to dager i uken. Her vil man få hjelp til selvhjelp. Det vil si lære teknikker å hjelpe seg selv på, sier Tokle.

– Det å ta kontakt er også en terskel å bryte, legger Ellen Straume til. Hun er sekretær i avdelingen.

Kurs

I midten av mars starter de opp et kurs i prosjektet, der alle kan få informasjon om kognitiv psykologi, angst og depresjon.

– Det er informasjon alle kan ha nytte av og vi vil helst at de fleste tar det kurset. Men ikke alle er fortrolig med å være på kurs, og de vil få en kode til et internettbasert selvhjelpsprogrammet som de kan gå inn på, med oppfølging av oss, forklarer Tokle.

– Hvor raskt kan man få hjelp?

– Innen en uke eller 14 dager skal man kunne få tilbakemelding om hvilket tilbud man kan få. Dette er ikke noe akutt tilbud. Da blir det lege, eller spesialist helsetjenesten, sier Lie.

De oppfordrer folk til å ta kontakt tidlig.

– Jo lengre tid man er syk, jo mer vakker det på seg. Det er lurt å komme før angsten får satt seg fast. Hvis utfordringene blir så store at man vurderer at man har behov for sykmelding, kan man ta kontakt med oss i tillegg til fastlege. Kanskje vi kan hjelpe til med å lette på trykket, sier Lie.