Dette er tanker som Gunn Walstad Sogge sitter med nå. Hun er en av de evakuerte, som fikk flytte tilbake igjen etter at «Veslemannen» hadde roet seg ned igjen i fjor høst.

«Veslemannen» har nå blitt navnet på det ustabile fjellpartiet ved Mannen i Romsdalen, som beveget seg opp mot 7 centimeter i uka på det verste, og hele Romsdalen var i alarmberedskap og forberedt på fjellskred. Et fjellskred som truet bebyggelse og jernbane – i verste fall.

- Mas fra media

Onsdag arrangerte Fylkesmannen evalueringsmøte med alle involverte parter, som i tur og orden fikk si sitt.

Gunn Walstad Sogge fikk satt kanskje det viktigste perspektivet på situasjonen.

– Det har vært veldig mye mas fra media. En periode fikk jeg ikke fred på jobb, og måtte bare skru av telefonen. Jeg hadde aldri trodd trykket fra media skulle bli så voldsomt, sier hun til Åndalsnes Avis.

– Du synes ikke det var så dramatisk?

– Jo, det er jo dramatisk. Men det er først nå et vi har fått målinger på fjellet. Det kan jo ha beveget seg slik i mange år for alt vi vet.

– På en måte hadde det kanskje vært like greit om det ikke var overvåket, så hadde vi levd lykkelig uvitende.

Skrur av tv-en når det buldrer

Men Sogge presiserer at hun føler seg trygg, og at hun tross alt er glad at beboerne under Mannen blir passet på.

– Men samtidig er det denne usikkerheten. Vi driver og bygger på fjøset, og tanker om hvor mye vi skal satse – om vi skal satse eller ikke, melder seg jo.

– Vi er usikre på om vi blir evakuert – tvangsevakuert - igjen, og om vi kanskje må flytte ut og inn flere ganger.

– Men dere går ikke rundt og er redde?

– Nei, det gjør vi ikke. Men jeg innrømmer at vi lytter ekstra når vi hører buldring fra fjellet. Det hender vi skrur av tv-en og hører etter.

Geolog Lars Harald Blikra i Åknes Tafjord Beredskap setter stor pris på tilbakemeldinga fra de evakuerte.

- Nyttig erfaring

Siger fortsatt. - Vi opplevde å ha god samhandling med politi og kriseledelse. Situasjonen nå er at det ustabile fjellpartiet ved Mannen beveger seg rundt 2 milliimeter i uka, sa geolog Lars Harald Blikra, som også viste bilder av overvåkningsutstyret som nå er montert på fjellet.

– Til sjuende og sist er vi avhengige av at folk har tillit til oss, og det er veldig godt å høre at de evakuerte har tillit. Det er jo ikke for å tilfredsstille verken politi, kommune eller pressen vi hlder på. Det er sikkerheten - folks liv og helse - som er grunnen, sa Blikra.

Et gjennomgående inntrykk fra de fleste talerne på møtet var det voldsomme trykket fra media. Når fjellpartiet trolig skyter fart igjen til våren foreligger det planer om å håndtere media på en annen måte.

– Vi skulle nok startet med faste pressebriefer tidligere, sier leder for krisegruppa i Rauma, ordfører Lars Olav Hustad.

Han delte oppfatninga til resten av forsamlinga: Man skulle gjerne vært Mannen foruten, men når det først skjedde så fikk man svært nyttige erfaringer for framtida.

– Og hendelsen er jo ikke over, minner Hustad om.