Det var onsdag ettermiddag at NSB besluttet at persontogene ikke skal trafikkere på Raumabanen grunnet fare for ras. Nå skal det inntil videre gå buss for tog. Godstransporten er ikke berørt av beslutningen i NSB.

- Det er NSB som har gjort en vurdering, sannsynligvis på egenhånd. Og det er helt hinsides at de ikke lytter til fagfolkene, sier Hustad.

- Uforståelig beslutning av NSB

Han presiserer at geologer fra NVE har vurdert det som riktig å ikke evakuere folk. Og når det fortsatt bor folk under Mannen, og de ikke er evakuert, kan han ikke forstå at NSB selv skal vurdere at det er farlig å passere mye lenger unna med tog.

- Det er per dags dato ikke fare for ras. Da hadde vi evakuert folk – folkene er mye viktigere enn noe annet, understreker Hustad.

Han sier det er skuffende og spesielt at NSB neglisjerer Raumabanen på denne måten.

- Det er med på å skape dårlig omdømme der folk kan komme til å vurdere at det ikke er vits å ta Raumabanen fordi det er fare for ras. Men det er altså ikke fare for ras, gjentar ordføreren.

Godstoget går

Han frykter også at NSB-beslutningen gjør kundene til godstransportøren Green Cargo usikre på om også godstoget går. For godstransporten er ikke berørt.

- Vi trenger ingen ekstra usikkerhet rundt godstoget. Det er mer enn marginalt fra før, sier han.

Ordføreren har vært i kontakt med ledelsen i NSB. Der har han fått bekreftet at beslutningen om inntil videre å ikke å trafikkere Raumabanen er noe som NSB har tatt helt på egenhånd.

- Det er beklagelig at NSB ikke følger vurderingene fra fagfolk. Det viser kanskje også behovet for konkurranse på vår jernbane, sier han.

NSB-sjef: Vi kjører når vi får lov

Terje Fossum er ikke lenger markedssjef for Rauma- og Dovrebanen. Han har et generelt markedsansvar sentralt der han blant annet jobber med cruisetrafikk på Raumabanen som prosjekt.

- Hva betyr det for Raumabanen at den blir stengt og at det skjer årlig?

- Det er ikke noe morsomt. Det kommer cruiseskip til Åndalsnes allerede 21. oktober. Der er det siolgt en del plasser. For reiselivet er ikke dette noe bra. Det er stygt å si det, men Mannen har blitt en attraksjon. Så det er både og, sier Fossum.

- Mannen er et bevis på vill og vakker natur i Romsdalen. Naturen er sånn, og det kan vi ikke gjøre noe med. Det er Bane Nor og politiet som avgjør om strekningen skal stenges. NSB kjører tog når vi får lov, sier han.