Tirsdag fikk Amundsen komme i formannskapet for å orientere om planene for ny kirke i byparken på Åndalsnes. Amundsen kom med oppdaterte tegninger og budsjett, og med ei klar målsetting om å overbevise representantene i formannskapet om at kontorlokaler i ny kirke er ei bedre løsning for kirkelig fellesråd, enn ei ombygd løsning på Vangstun.

Trenger dette for å bygge

For å kunne bygge trengs det, ifølge han, en lånegaranti på 21 millioner kroner fra kommunen, og ei leiekontrakt med fellesrådet.

Biskopen har stilt krav om at kirkelig fellesråd i Rauma må inn i lokaler som er universelt utformet. Dagens lokaler i andre etasje i Vollan er ikke tilfredsstillende.

– Vil ikke belaste økonomien

– Det viktigste budskapet vårt er at ei ny kirke ikke vil belaste økonomien verken i kommunen, fellesrådet eller i soknene de første fem åra, sa Amundsen.

Han sier den totale kostnaden på kirka er 35 millioner kroner. Med egenkapital på åtte millioner, beregnes investeringsbehovet for å være 28 millioner kroner eksklusiv moms. Én million av egenkapitalen settes til side som buffer til drift. Nedbetalingstida på lånet er tenkt over 40 år, med fem års avdragsfrihet.

500 kvadratmeter med kontor

De oppdaterte tegningene inneholdt kontorlokaler på cirka 500 kvadratmeter. Disse er delvis tenkt som sambruk med kirka. Selve kirka vil ha plass til 330 sitteplasser.

Amundsen fikk av flere politikere spørsmål om ikke kirka kan bygges uten kontor, og om hvorfor kirka ikke bygges i privat regi.

– Vi vil at de som er best på å drifte kirke, nemlig kirkelig fellesråd, også skal drifte denne kirka. De gjør en veldig god jobb med de begrensete midlene de har til rådighet i dag, sa Amundsen.

Og når det gjelder å bygge uten kontor ga Amundsen uttrykk for at det er naturlig å se på ei løsning der kirkekontoret er inkludert.

– Vangstun ikke fornuftig

Ordfører Lars Olav Hustad, som også sitter i fellesrådet, sier det er et mindretall i rådet som mener det ikke er fornuftig å bygge nye kontor i Vangstun.

– Mange er redd for kostnadene med ny kirke, men som vi ser av tallene her, er ikke det et problem.

Ordføreren forklarte også at Grytten kirke vil bli stengt om det kommer ny kirke, men at om noen ønsker for eksempel ønsker et bryllup der, kan de betale kostnaden for den bruken.

– Og så er det slik at kommunen uansett er pliktig til å ta vare på kirkene vi har, om de er i bruk, eller ikke.

– Spennende planer

Per Vidar Kjølmoen (Ap) tok ordet og sa at dette er spennende planer, og at kommunen bør tilrettelegge for gode tiltak.

– Men kommunens evne til å investere og ta på seg økte driftskostnader, det rommet har vi ikke, sa han videre.

Behandler saka i november

Ifølge Amundsen skal kirkelig fellesråd behandle saka i slutten av november. Det er fellesrådet og Grytten menighet som vil bli byggherre av ei eventuell ny kirke.