Over den siste uka har samtlige niendeklassinger i Rauma jobbet med oppdrag som de har fått fra ulike bedrifter i Rauma.

Tenker framtidig

24 grupper av ungdommer har vært innom like mange bedrifter, med et spesifikt oppdrag: Komme opp med innovative ideer som skal løse en utfordring som bedriften har, eller vil få i framtida.

Tanken bak for arrangørene er at det er viktig å utfordre elevene tidlig på at de må være forberedt på å komme med løsninger på problemstillinger vi ennå ikke har svar på.

– Men vi vil også gjøre elevene oppmerksomme på hva slags næringsliv vi egentlig har i Rauma, sier Ane Marte Hammerø fra Nordveggen. Hun har den siste uka vært innom alle skolene for å sette i gang prosessen, mens rådgiverne ved hver enkelt ungdomsskole har fulgt opp elevene.

Fire grupper

Tirsdag holdt alle gruppene presentasjon av sine ideer og prosjekt for medelevene. Dette ble gjort på Rauma kulturhus.

Sjøl om selve ideen de presenterte ville telle mest, var også presentasjonen en del av vurderingen.

Juryen sa at siden det var så mange bra ideer, ble det kåret fire vinnergrupper i stedet for bare tre.

Første gruppe, på delt tredjeplass, hadde utviklet et turistkonsept hvor man oppsøkte turistene, i stedet for å vente på at turistene skulle komme til dem. Dette hadde de gjort for Sødahlhuset.

Neste gruppe hadde lansert et produkt med utgangspunkt i historien. Dette kunne fungere som et godt tillegg til vanlig gardsbruk, sa juryen. Oppdraget var utført for Per Jonas Bakke.

Andreplass ble gitt til en gruppe som hadde jobbet med ideer og teknologi rundt det å få ned sjukefraværet på grunn av belastningsskader. Oppdraget var gjort for Arvid Gjerde.

Framtidas klasserom

Førsteplassen gikk til gruppa som hadde vært hos Grande Trevare AS.

Erlend Høgset, Oline Blichfeldt Moa og Jakub Jablonski ble svært glade og overrasket over å bli ropt fram. Ikke bare fikk de en sjekk på 3.000 kroner, de går også videre til finalen i Molde på torsdag.

– Pengene går til klassekassa, sier Jakub og Oline i munnen på hverandre.

– Vi skal på klassetur.

Ideen deres er et moderne klasserom, hvor flytting av møbler ikke blir nødvendig.

– Du kan heise dem opp og ned av golvet, sier Jakub.

– Og da sparer du mye plass i klasserommet, fortsetter Oline.

– Og det blir enklere å bytte plass på elevene.

– Fokuset var på smarte løsninger som framtidige generasjoner kan dra nytte av, sier Jakub, og høres allerede ut som en selger.

– Grande var veldig fornøyde med ideen, sier Erlend.

– Har det vært artig?

– Kjempeartig, sier alle tre i kor.

– Men det har vært mye jobb, også med presentasjonen!

Imponert

Torbjørn Hjelden, daglig leder ved Grande Trevare, var imponert over hva elevene, i samarbeid med utplasseringselev fra Romsdal vgs., Indiana Wenaas hadde kommet fram til.

– For oss er det gull verdt å få ungdommens kreative tanker og nye ideer om framtida. Ikke bare for innovasjonens skyld, men også for å tenke langsiktig og ikke minst på rekruttering.

Fabrikksjef Gjermund Stokke er enig. Han jobbet tett med elevene og Indiana.

– Vi hadde ingen begrensninger på ideer, og vi snakket om at det ideelle hadde vært svevende pulter. Det gjaldt å tenke utenom boksen. For det er lett å bli låst på fire bein og en plate!

Vinnerne skal til Molde på torsdag for å konkurrere i regionsfinalen.

Mange bra: Det var så mange bra forslag fra de 24 gruppene om innovative ideer at juryen kåret fire, i stedet for tre, grupper. Alle fikk med seg tusen kroner pr. gruppe, med unntak av førsteplassen som fikk 3000 kroner. De skulle rett i klassekassa. Foto: Hogne Bø Pettersen