Rauma kommune har lagt ut en fersk oppdatering av situasjonen med det utsatte fjellpartiet ovenfor Lyngheim, ved Mannen i Romsdalen.

Rapporten viser at øverste del av fjellpartiet har seget 3,7 millimeter siste døgn, mens nedeste del har seget 0,7 millimeter. Hovedkonkusjonen er at fjellskredet går sin gang, men siden det ikke øker i hastigeht er det vanskelig så forutsi når sluttfasen kommer.

Altså når steinmassene vil buldre ned mot dalbunnen.

Her er en simulering av omfanget raset ved Lyngheim kan få. Det viser at veg, bebyggelse og jernbane trolig står trygt. Foto: Skjermdump fra kommunens heimeside

En gruppe ved universitetet i Milano har simulert et sannsynlig utfall av det utløste skredet. Den gode nyheten her er at bebyggelsen i området ikke ser ut til å være truet. Det er også vurdert et noe større skred, som kan oppstå ved at skredet tar med seg stein og løsmasser fra nedre del av fjellpartiet.

Fortsatt er konklusjonen at verken veg, jernbane eller bebyggelse er truet.

Området er altså fortsatt i stor bevegelse, men det påvirker ikke resten av fjellpartiet ved Mannen. Det er det avgrensete området ovenfor Lyngheim som er i stor bevegelse, med en maksimal hastighet på 4 millimeter i døgnet.

Åknes Tafjord Beredskap følger utviklinga tett, heter det på kommunens heimeside.