Kjører du i 90 kilometer i timen og må bråbremse, vil du treffe en hindring i veien i 50 kilometer i timen som du hadde klart å stoppe for om du hadde kjørt i 80. – Hastverk og stress i trafikken er farlig, både for deg selv og dine medtrafikanter. Derfor er det viktig at alle bilførere starter ferien hjemme, planlegger godt og tar det med ro i trafikken, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF.

NAF oppfordrer sommerbilistene til å kjøre etter forholdene, holde køen og bidra til jevn hastighet. Det gir bedre trafikksikkerhet.

– En sterk oppfordring til bilistene er at de tar hensyn til veiarbeiderne og bilbergerne. De er der fordi de har en jobb å gjøre, sier Engebretsen.

Bilbergere og veiarbeidere har ofte hjertet i halsen på jobb fordi bilister ikke sakker ned eller holder tilstrekkelig avstand til dem som arbeider langs veien. I sommer er det både mye veiarbeid og mange feriebilister i tillegg til ordinær trafikk, og det påvirker trafikkbildet.

– Det kan raskt oppstå køer og farlige situasjoner ved veiarbeidsområder eller andre hendelser som bilberging. Da er det viktig å puste med magen, finne en god sittestilling og nyte livet mens en har det, sier Engebretsen.

Det er viktig å planlegge kjøringen, lese trafikkbildet og holde jevn hastighet.  I trafikken er jevn fart den beste og sikreste måten å kjøre på, samtidig som det er miljøvennlig og økonomisk. Mindre stress i bilkjøringen gir også en helsegevinst.

Farlig og unyttig å øke farten

– Man oppnår ikke mye besparelse i tid ved å øke farten, for eksempel fra 80 kilometer i timen til 90 kilometer i timen over en strekning på 10 kilometer. Du kommer bare 50 sekunder raskere frem og har kanskje tatt noen sjanser i trafikken, forteller Engebretsen

En liten økning i hastighet gir også dramatisk lengre bremselengde.

– Hvis du kjørte i 50 kilometer i timen, møtte på et plutselig hinder i veibanen og akkurat klarte å stoppe, ville du truffet den samme hindringen i 40 kilometer i timen om du hadde kjørt i 60 kilometer i timen i utgangspunktet.