AAK Safety på Åndalsnes er som det eneste i landet fullsertifisert for å drive opplæring av personell som skal oppholde seg i vindturbiner. De har jobbet lenge for å kunne holde kurs etter standarden som GWO (Global Wind Organization) har satt.

For daglig leder Sverre Bersås i AAK Safety er vegvalget viktig:

– Vindkraftproduksjonen dobles på noen år og har en god vekst. Kraftbransjen er viktig for oss. Det er de samme aktørene som driver med vannkraft som også driver med vindkraft, og vi vil hjelpe dem på alle hold. Det er for å bli enda sterkere mot eksisterende kunder og kanskje også vinne noen nye, at vi gjør dette, sier Bersås.

Om kort tid får de på plass en 12 meter høg klatrerigg som skal brukes i kursvirksomheten.

– Prosjektet er støttet av Innovasjon Norge, hvilket har vært viktig da det norske vindkraftmarkedet foreløpig er noe begrenset. Men vi ser at det nå vil vokse, sier Bersås.

AAK Safety har vært gjennom noen år med fall i offshoremarkedet og har vært tvunget til å kompensere med vekst i andre markeder.

– Vi fikk vekst i omsetningen både i 2015 og 2016, men det kom i andre bransjer enn offshore. Og vi vokste totalt sett. Men vi merker det fremdeles; det er et økt press. Mange prøver seg på mindre ting med fokus på pris og mindre på kvalitet – både i offshore og andre bransjer. Men vi har greid oss bra og har tru på at det skal bedre seg i markedet totalt sett, sier Bersås.

GWO-kurset går over ei hel uke. AAK Safety har engasjert både fysioterapeut, brannvesenet og Røde Kors i kursingen.

  • Dag 1: Halv dag med ergonomi med Fysioterapiklinikken Aktiv. Halv dag med brannforebygging med Rauma brannvesen.

  • Dag 2 og 3: Arbeid i høgden med AAK Safety.

  • Dag 4 og dag 5: Førstehjelp med Rauma Røde Kors.

– Siste dagen har vi et case der vi trekker inn alle elementer i kurset, sier Eskild Svendson, som er leder for kompetansesenteret ved AAK Safety.

I uke 47 kommer de første 12 kursdeltakerne. Og det er allerede kommet påmeldinger til kurset i uke 49.