Norges vassdrags- og energidirektorat har et pågående arbeid med å risikoklassifisere fjell. Tre av fjella som nå inngår i NVE sin nylig utgitte rapport om fare- og risikoklassifisering av ustabile fjell, ligger i Rauma.

– Kjent fra før

Det er snakk om Middagstinden 1 og 2 og fjellområdet Børa. Alle er fra før kjent som ustabile, forklarer geolog i NVE, Einar Anda.

– Det er det ikke så mye nytt geologisk. Disse områdene har også tidligere blitt klassifisert som ustabile fjell. Det som er nytt er at de nå er offisielt risikoklassifisert, forteller geolog i NVE, Einar Anda. Det betyr også at settes i verk ytterligere målinger enn det som tidligere har vært gjort.

Skal inn med radar

Til nå har NVE gjort periodiske bevegelsesmålinger med differensiell GPS. Det vil bli videreført.

– Det nye er at vi også kommer til å gjennomføre periodiske radarmålinger. Da ser vi ikke bevegelsene mens vi måler, men vi vil for eksempel plassere ut en radar i et par uker før vi tar den inn igjen. Dette gjentas på et seinere tidspunkt slik at vi kan sammenlikne, forklarer Anda.

Radar oppdaget Mannen

Geologen forteller at det var ved hjelp av slike radarmålinger at de store bevegelsene i Veslemannen ble oppdaget for et par år siden. Mannen er en del av fjellområdet Børa, som nå omtales i rapporten.

– Det er egentlig hele fjellpartiet fra og med Mannen til Alnes, et strekke på tre kilometer som måles. Vi kaller det Mannen- og Børa- komplekset. I dette området er det særlig Mannen som er i bevegelse, men det er også lokale områder under Børa som har små bevegelser. Disse bevegelsene vil vi nå måle periodisk med radar.

Vurderer flere scenario

Onsdag var Anda på plass i Romsdalen for å flytte på en av disse radarene. Han forteller at noe av grunnen til at de velger å gjennomføre slike målinger er erfaringer med historiske skred.

– De har alltid forstadier, derfor vil vi følge med. I NVE sin rapport står det at sjøl om hele fjellsida viser tegn til tidligere bevegelse, anser de det som usannsynlig at det vil skje en kollaps av hele det ustabile fjellpartiet. NVE ser likevel for seg fem andre scenario fra området, der to av klassifiseres som middels i konsekvensklassen. De tre andre som svært lav.

Også i Innfjorden

Middagstinden 1 og 2 er to ustabile fjellområder som ligger ved siden av hverandre ovenfor Berillvatnet i Innfjorddalen.

På Middagstinden 2, vil det i tillegg til videreføring av periodiske målinger, bli vurdert å montere et strekkstag i baksprekken, for å måle om den utvider seg. Ifølge rapporten er bevegelsene i Middagstinden 2, to centimeter i året. Middagstinden 1 beveger seg mellom 0,4 og 0,8 centimeter i året. Mens Middagstinden 1 klassifiseres som middels i konsekvensklassen, klassifiseres Middagstinden 2 som lav. NVE opererer med årlig sannsynlighet, og for fjellpartiene i Innfjorden er den på mellom 1 til 5.000 og 1 til 1.000.

– Men sjøl om sannsynligheten er lav, kan det skje, sier Anda.