Lørdag 10. juni var det duket for andeløp i elva Måna.

I slutten av mai mottok Måndalen- jeger og fiskerforening 1.000 badeender. Disse har de siste ukene blitt solgt på Coop og Hydro i Måndalen, og på dørene i Måndalen, Innfjorden og Vågstranda. Det har også vært mulig å skaffe seg en and via vipps.

Overrasket vinner

Lørdag klokka 16:00 var det tid for å slippe løs de 895 endene som ble solgt. Reglene var enkle. Navnet som var registrert på anda som først nådde ned til målstreken ved småbåthavna i Måndalen, ble kåret som vinner, og fikk med det 15 prosent av salgsinntektene som premie.

Vinneren ble Lasse Våge fra Måndalen, da hans rosa and distanserte de resterende endene. Lasse kan med det glede seg over en småpen premie på 13.425 kroner. Han forteller at han på ingen måte hadde forventet å vinne før løpet var i gang.

– Jeg trodde egentlig ikke at det var mulig for meg å vinne. Derfor ble jeg med ut i en båt for å hjelpe til med å plukke opp alle endene som kom drivende nedover elva.

Mye arbeid

Lasse forteller at han først ikke skjønte hvorfor folk sto på land og ropte at han måtte komme, men at det etter hvert gikk opp for han at det var mulig at han hadde stukket av med hovedpremien. Han har ennå ikke funnet ut hva han skal bruke pengene på, men understreker at han er svært fornøyd med å ha stukket av med hovedpremien, etter å ha kjøpt to ender.

Lars Einar Hustad har vært med på å arrangere andeløpet. Han kan fortelle om en del arbeid inn mot Havnedagen.

– Det har vært en del arbeid, spesielt med å reise rundt på døra til folk for å selge ender. Han forteller at pengene som ikke blir delt ut som premier, blir fordelt på de tre foreningene som har vært med å arrangere Havnedagen.

Viktig opprydningsarbeid

Andeløpet er en del av Havnedagen i Måndalen som arrangeres av Måndalen Småbåtforening, Måndalen- jeger og fiskeforening og Bygdekvinnelaget. Her har det blant annet vært åpning av Havnemuseet, natursti, salg av grillmat og fiskekonkurranse. Havnedagen rundes av med Havnedans, der det blir musikk av «Kathe’s».

Lars Einar forteller til slutt at de er i gang med et omfattende opprydningsarbeid.

– Vi har ti mann som går oppover langs elva for å finne de endene som har stoppet opp. I tillegg har vi båter som ligger der Måna har sitt utløp, for å fange opp endene som kommer ned der. Han understreker hvor viktig det er å finne samtlige av endene så de ikke driver ut på sjøen, og forsikrer oss om at de ikke gir seg med letingen før de har funnet alle de 895 endene som ble sluppet ut i elva.