Fredag før helga var Erlandsen på tur ved skytebana i Isfjorden. Da hun måtte tre av på naturens vegne brukte hun den gamle utedoen som står i skogkanten.

Men det skulle hun ikke gjort. Det korte toalettbesøket ble ikke satt særlig pris på av en koloni med veps, som har bygget et solid vepsebol i det ene avlukket.

Denne utedoen har stått ved skytebana i Isfjorden i 26 år. To av de fire avlukkene er spikret igjen.

- Skalv hele kvelden

- Det var bra ingen så meg da jeg kom styrtende ut døra, sier Erlandsen, som kan le litt av episoden nå, noen dager seinere.

Men det var alvorlig nok da det sto på.

Jeg ble kvalm og måtte kaste opp. Jeg ble svimmel og fikk problem med pusten. Jeg var hos legevakta og fikk kortison, blant annet. Jeg lå på sofaen og skalv og var dårlig hele fredags kveld, forteller den uheldige toalettgjesten.

Hun er nå opptatt av å advare andre mot å gjøre sitt fornødende på samme sted. Særlig er hun bekymret for barnehagebarn og skolebarn, om vepsebolet ikke blir fjernet.

Vepsen svermet

Åndalsnes Avis besøkte toalettet tirsdag, og både bol og veps var stadig i full aktivitet, i et bol på størrelse med en håndball. Dørene på toalettet står åpne nå, så det er lett å se bolet i det ene avlukket. Men siden skilleveggene ikke går helt til taket er det fri bane for vepsen inn til det andre avlukket, der Co2 fra pusten til et menneske vil hisse dem opp kraftig. Særlig etter at dunking i vegg og dører setter dem i alarmberedskap.

- Det var Åndalsens og Omegn Jeger og Fiskeforening som satte opp toalettet i forbindelse med NM i jegertreff i 1988, forteller Jon Arild Willa.

Siden den gang har toalettet bar blitt stående, uten at noen egentlig drifter det.

- Skjer det noe nå, så er det vel at det blir revet, mener Willa, men legger til at det nok skal la seg ordne å få fjernet vepsebolet.

- Toalettet er i allefall ikke vårt, sier Jan Møllerhaug i Isfjorden Idrettslag. Men nå blir det snart nytt toalett der da, i forbindelse med garasjen til tråkkemaskina vår, som vi er i ferd med å bygge.

- Vi håper på en avtale med kommunen om drifting av toalettet, slik at det kan stå åpent hele tida, sier Møllerhaug.

Kan være dødelig

Over 50 vepsestikk kan være livstruende for en voksen person, men det finnes personer som har ovelevd 200 stikk. Stikk i hals eller munn kan være livstruende fordi slimhinner kan hovne opp og gi pustebesvær.

Noen få mennesker kan bli svært syke av bare ett stikk, uansett hvor på kroppen. Du kan lese mer om dette her.