Det er Hagen landskap som har stått for utarbeidelse av detaljreguleringen av Åfarnes 2 – en fortsettelse av det boligfeltet som i mange år har manglet tomter.

Klar for opparbeidelse

Nå blir alt lagt til rette for etablering av nye boligtomter på Åfarnes.

Ifølge kommunen legges det opp til en variert sammensetning av tomter – fra eneboliger til mer konsentrert bebyggelse. Det er satt av penger til opparbeidelse av infrastruktur og klargjøring for etablering av bolighus. 2016 kan være året for å sette spaden i jorda for første bolig i det nye feltet.

Innsigelse

Undervegs i prosessen er det kommet innsigelser. Statens vegvesen påpekte at det er viktig med å sikre seg at gang- og sykkelveg i området må etableres samtidig med at feltet bygges ut. Det er nå innfelt i reguleringsbestemmelsene.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) poengterer at grunnforholdene må ha tilstrekkelig stabilitet. Eilev Sigmund og Gerd Anne Hjelle Herje mener det ikke bør bygges omsorgsboliger innenfor planområdet – at de bør legges til Hammermarka. Fylkesmannen fremmet innsigelse mot det de mener er utrygghet knyttet til støy i området – at det ikke er framlagt dokumentasjon god nok fra trialaktiviteten ved boligfeltet.

Innsigelse trukket

Dette blir tilbakevist av kommunen. De viser til at Norconsult har utarbeidet en støyvurdering – at eksisterende boligområde ikke vil bli utsatt for støy over grenseverdiene som følge av aktiviteten på trialbanen. Fylkesmannen har i etterkant trukket sin innsigelse.

Endring i planen

Jan Tore Flovikholm opplyser at han ikke har vært klar over at deler av hans eiendom inngår i reguleringsarbeidet. Han viser til et steinbrudd han allerede har tatt ut stein fra.

Dette har ført til en endring i planene. Rådmannen trekker derfor ut tre boligtomter fra planen og erstatter dem med et grøntareal. «Det vil skape en grønn buffer mellom boligområdet og steinuttaket», poengterer rådmannen. Ifølge planen er feltet planlagt bygget ut i tre trinn. Ferdig utbygd skal boligfeltet nås via to kjøreveger; en knyttet opp til vegen til dagens felt – en tilknyttet fylkesvegen retning øst for ferjekaia. Hver tomt innebærer bygging av hus med inntil to boenheter – med sokkeletasje og en første etasje.