Åtte av ti frykter høy mobilregning etter utenlandsferie. Det viser Forbrukerrådets undersøkelse. Fra og med i dag blir det imidlertid enklere å unngå sjokkregning i EØS-området.

Fakturafrykt på ferie

Nordmenn er ivrige mobilbrukere, men vi begrenser oss utenlands. 80 prosent svarer at de har redusert bruken av mobiltelefon utenlands av frykt for høy regning. Allikevel har bare én av tre undersøkt markedet for å finne det abonnementet som passer dem best.

- Nå blir det heldigvis færre sure overraskelser, opplyser Roger Helde i Forbrukerrådet. – Fra 1. juli får vi nye maksgrenser i hele EØS-området, noe som vil gjøre det langt enklere å være forbruker på reisefot.

Fra da av kan operatøren ta maksimalt 1,96 kroner minuttet når du ringer innen EØS, og  0,51 kroner når noen ringer deg. Pristaket for å sende en tekstmelding er 0,62 kroner, og er helt gratis å motta. En megabyte kan koste maksimalt 2,06 kroner.

Fortsatt lovløse smutthull

Regiondirektøren i Forbrukerrådet i Midt-Norge forteller at du uansett har en sikkerhetsline, dersom du glemmer deg på surfetur.

-  Skal du gå over 500 kroner i forbruk på en måned, må du godkjenne det med en sms til operatøren din. Jeg har hørt om folk som har glemt en påslått telefon i kofferten, og det ble en forglemmelse til tusenvis av kroner. Det slipper du nå.

Før du reiser, bør du sjekke hvilken operatør som tilbyr best priser på feriemålet, og i særdeleshet om du reiser utenfor EØS.

-  Da kan det koste hundrevis av kroner å lese én nettavisside, så her bør du finne andre løsninger, anbefaler Helde.

Og er du til sjøs i internasjonalt farvann, bør du være ytterst forsiktig – her er det lovløse tilstander. Trafikken går over satellitt, og du har ikke noe sikkerhetsnett med pristak.

Gode råd når du bare må

For noen er høye priser en kjærkommen grunn til å virkelig koble av og ikke være tilgjengelig. For andre er det et skrekkscenario, men det finnes råd.

- Når du passerer norskegrensen, bør du skru av roaming på telefonen din – da kan den ikke bruke datatrafikk i utlandet. Når facebookabstinensene blir for sterke, kan du skru på de minuttene du har behov for. Slå også av alle automatiske oppdateringer som epost, podkast og så videre. Så har du kontroll over den trafikken du velger å la passere, råder regiondirektøren.

Et annet tips er å ta med en ekstra telefon. Da kan du være tilgjengelig på den ene, og bruke datatrafikk med et lokalt sim-kort på den andre. Fra og med i dag kan du også tegne et abonnement i det EØS-landet du er, men beholde ditt eget nummer. Mange hoteller og kaféer tilbyr gratis trådløst nett, så se etter wifi-merket, og be om passord, foreslår Roger Helde i Forbrukerrådet i Midt-Norge.