I nederste del av Rauma elv er det slående hvor lav vannstanden er om dagen. Helt nederst spiller naturligvis flo og fjøre en rolle. Men flere faktorer gjør at det er ekstra beskjedent med vannføring nå.

Vinteren har vært usedvanlig tørr, og det lille som har kommet av snø har enda ikke begynt å smelte skikkelig. Dessuten har Grytten Kraftverk stanset for årlig vedlikehold.

- Det er også ganske typisk at etter et år med mye vann i elva kommer et år med lite vann, forteller elveeier og forkjemper for Rauma elv, Vidar Skiri.

Data hos NVE viser at vannføringa ved Venge har vært godt under middels den siste tidal. Ved Horgheim ligger vannføringa også litt under middels.

Grytten kraftverk slipper ut opp mot 17 kubikk i sekundet på full drift, og dette dobler rundt regnet vannføringa ved Venge i forhold til Horgheim. Fra og med i dag starter Statkraft årlig vedlikehold av kraftverket. Dermed er drifta stanset de neste par ukene, og kun vannet som passerer Horgheim kommer sildrende ned mot Frydenlund og Øran.