104.000 av oss meldte fra om tyveri og tap av reisegods i fjor, det var en økning på fire prosent fra året før, viser tall fra Finans Norge. Nå venter forsikringsselskapene et skaderush etter påskeferien.

Luksus på fjellet

- Vi opplever en solid økning av tyverier av dyre mobiler og jakker, sier Heidi Tofterå Slettemoen, som er kommunikasjonsansvarlig i Frende Forsikring.  Hun er forundret over at mange unge har med ryggsekker fulle av luksusgjenstander på påskefjellet.

- Når dyre mobiler, nettbrett, kostbare solbriller og merkeklær blir stjålet eller ødelagt trekker det gjennomsnittsutbetalingene opp, og reiseforsikringen blir dyrere, sier Slettemoen.

Ber om trøbbel

Slenger du fra deg en Moncler, Canada Goose, JPS eller Parajumper i ubetjent garderobe, enten det er på en fjellstue, på after-ski eller et utested, er det som å be om trøbbel.

- For noen blir misunnelsen eller fristelsen for stor, andre ser sitt snitt til lett-tjente penger. Resultatet er at jakken blir borte, sier Slettemoen. Spesielt ungdom og unge voksne er utsatt, fordi de har med seg stadig større verdier på tur.

- Enten det er storbyferie, skiferie eller en tur på byen som står for tur i påsken, må du passe på tingene dine! Du ville ikke latt en tusenlapp ligge ubevoktet, ikke gå fra mobil og merkeklær heller, sier Slettemoen.

Over halvparten av reiseskader som blir anmeldt av personer under 30 år, skyldes tapt reisegods.

- Vi får mange henvendelser, og selv om en helårs reiseforsikring gjelder fra du går ut døren hjemme, ikke bare på ferie, får du ikke alt dekket om du har vært uaktsom, eller du selv er skyld i tyveri eller knust telefon.

Tyveri, ran og skadeverk er typiske skader som dekkes på reiseforsikringen.

Uhell dekkes sjelden

- Uhell er vanligvis ikke dekket. Faller mobilen fra lommen eller bordet, eller jakken blir stjålet mens du er i baren, kunne du som regel passet bedre på tingene dine. Pass spesielt godt på verdiene dine på steder med mye folk, sier Heidi Tofterå Slettemoen i Frende Forsikring.

Kontakt politiet hvis du blir utsatt for tyveri. Få alltid en kopi av anmeldelsen om du vil ha igjen penger fra forsikringsselskapet.