Med sen påske, er det mange som stenger vinterhytta før de reiser hjem etter ferien.

- Skal hytta stå tom en stund er det greit å ta noen forholdsregler. Begynn alltid med hovedstoppekranen, sier Heidi Tofterå Slettemoen, som er kommunikasjonsansvarlig i Frende Forsikring.

Tall fra Finans Norge viser rekordstore utbetalinger etter vannskader på norske hytter. Hele 123 millioner kroner bare i første halvår av 2013, mot 140 millioner i hele 2012. Frendes egne analyser viser at 43 prosent av skadene på fritidsbolig er knyttet til vannskader.

Store vannskader

Begynner vannet først å piple, sprute eller fosse, blir skadeomfanget på hytta ofte så voldsomt, fordi det gjerne går lang tid før det oppdages.

- Skrur du ikke av vannet risikerer du at erstatningen fra forsikringsselskapet ditt blir redusert, sier Slettemoen og forteller at hovedregelen er at stoppekranen skal stenges og tappekranen åpnes om du skal være borte mer enn 15 døgn om sommeren og tre døgn om vinteren.

Når du har slått av vannet og tappet ut av rørene, står resten av hytta for tur.

Tøm hytta selv

- En tom hytte er et lett bytte for tyver. De kan ofte tømme den i fred og ro, derfor bør du vurdere nøye hva du oppbevarer av verdifulle gjenstander på hytta, mener Slettemoen.

- Du bør uansett ikke oppbevare alkohol, medisiner, våpen eller nøkler i hytta. Setter du opp et lite skilt som forteller at hytta er tømt, kan det være tyven ikke tar seg inn for å sjekke. Lukk gardinene for å hindre innsyn.

- Har tyven har god tid, kan til og med hvitevarene være i fare! Så å sperre av innkjørselen til hytta med avlåst bom eller kjetting, er ikke så dumt. Da er det er umulig for andre å kjøre bil eller varevogn helt fram til hytta, sier Slettemoen.

Hun regner med de fleste hytteeiere tar en tur eller to innom hytta utenom sesongen, for å se at alt står bra til, eller allierer seg med hyttenaboer om tilsyn.

Lag en liste

Frendes råd til hytteeiere er at de setter opp en oversikt over inventaret på hytta, gjerne med bilder eller film, slik de smarteste gjør hjemme også.

- Innboet i hjemmet er ofte beregnet eller dekket av en kollektiv avtale, men innboet i hytta er det du selv som oppgir verdien av. Derfor er det viktig å justere opp forsikringssummen når du går til innkjøp av noe nytt, sier Slettemoen.

Erfaringsmessig ser vi at mange vil oppleve et økonomisk tap om hytta blir utsatt for skade, fordi innbovurderingen er for lav.

- Vi eier ofte mer enn vi tror, sier Heidi Tofterå Slettemoen i Frende Forsikring.

Gode råd for sikring av hytta:

- Steng hovedstoppekran, åpne tappekraner.

- Sett på litt varme for å hindre frostskader.

- Trekk ut alle støpsler, og skru ut sikringer som ikke er i funksjon.

- Monter FG-godkjente låser i ytterdørene.

- Monter alarm med overføring.

- Lås inn ting som kan brukes som innbruddsverktøy, som for eksempel hageredskap.

- Sjekk at alle vinduer er godt lukket.

- La vindusventiler og innerdører stå åpne for lufting.

- Monter lemmer, fortrinnsvis med gjennomgående bolter, foran vinduene.

- Heng opp dyner og tepper.

- Les av strømmåleren.

- Utendørsbelysning som slår seg på når noen beveger seg nær hytta.

- Husk å fjerne ekstranøklene som kan være gjemt ved hytta.

- Lag avtaler med naboene om å holde øye med hverandres hytter.

- Ta gjerne en tur eller to på hytta utenfor sesongen for å se at alt står bra til.