Påsken er den høytiden med flest offentlige høytidsdager etter hverandre. Mange tilbud holder stengt, og flere bruker påskeferien til å reise bort. For noen av dem som sitter igjen alene er påsken en tung tid.

- Sannsynligvis kjenner de fleste av oss noen som plages av ensomhet. Hele en av fire nordmenn opplever å føle seg ensom. Det kan kjennes ekstra vanskelig dersom de fleste man kjenner reiser bort. Følelsen av at hele verden stenger, samtidig som man selv opplever at man er helt alene uten noen å prate med, er tung, sier president i Røde Kors, Sven Mollekleiv.

Ensomhet utgjør en psykisk påkjenning over tid. Røde Kors oppfordrer derfor folk til å bruke litt ekstra tid på menneskene rundt seg i påsken. Enten det er en eldre slektning man vet tilbringer påsken alene, naboen, eller kanskje en venn som en ikke har pratet med på en stund.

Røde Kors mobiliserer i påsken

Røde Kors mobiliserer tusenvis av frivillige over hele landet i påsken. Ikke bare på fjellet. Frivillige sørger for omsorg for noen av de som blir sittende hjemme i påske. Både i Ålesund og i Molde arrangeres det aktiviteter for beboere på asylmottak i påske. Innvandrere, flyktninger o g asylsøkere spesielt kan oppleve de stille, tomme gatene i påske som ensomme.

Røde Kors sitt dialogtilbud for barn og ungdom, «Kors på halsen», har også normale åpningstider gjennom hele påsken.

Gå på bytur sammen

I forbindelse med påsken har Røde Kors utformet 10 byvettregler. De er ment som en sosial oppfordring til de som velger å bli i byen i påsken.

- Fjellvettreglene er et kjent fenomen i påskesammenheng. Byvettreglene derimot, har nok ikke like mange hørt om. Poenget med dem er å på en god måte oppfordre folk til å gå på tur i byen og være sosiale i påsken selv om man ikke er i fjellheimen, sier Mollekleiv.

- Appelsiner og Kvikklunch egner seg også ypperlig i byen. Ta med litt påskegodt og legg påsketuren til en venn eller slektning som ville sette pris på besøk i påsken, det er mitt beste påsketips avslutter Mollekleiv.

Røde Kors sine byvettregler:

1. Legg ofte ut på bytur - også uten trening. Det er mye uoppdaget rundt deg.

2. Meld ikke alltid fra hvor du går. Sett av en dag til deg selv.

3. Følg med på været og værmeldingene. Tilpass aktiviteten etter forholdene.

4. Utforsk byen og alt den har å by på, men vær rustet mot skuffelser og tilbakeslag. Ikke alt kan lykkes hver gang!

5. Lytt til erfarne byfolk. Alle setter pris på å dele erfaringer og kunnskap med andre.

6. Bruk ditt indre kart og kompass. Sett deg mål det er mulig å nå.

7. Gå ikke alene for lenge.

8. Oppsøk en venn i tide. Det er en skam å snu ryggen til.

9. Spar på kreftene, men ikke på gledene.

10. Grav deg ikke ned i problemer.