Frilund er ivrig hobbyfisker, bosatt i Eidsbygda i Rauma kommune, Møre og Romsdal. Mandag kveld dro han på fjorden for å trekke sildegarn, som han hadde satt.

Silda skulle brukes til agn for fiske med line. Som vanlig var det gått en hel del torsk i sildegarnet denne gangen også.

Men der sluttet det vanlige, denne kvelden. En av torskene, en rugg på fem, seks kilo, viste seg å inneholde en dildo. Intet mindre.

- Først plukket jeg ut et par hele sild. Men så kjente jeg at det var enda mer innerst i magesekken, forteller en ennå lattermild Frilund.

For han måtte både blunke med øynene, og se etter to ganger, på gjenstanden som dukket opp.

Når og hvor dildoen har kommet i magen på fisken er umulig å vite. Men Frilund holder en knapp på at torsken - og dildoen -  kommer nordfra. Kanskje Barentshavet.

- Det kan være en frustrert frue som har kastet dildoen over bord fra Hurtigruta, gjetter hobbyfiskeren, vel vitende om at alle slags historier er like sansynlige.

Dildoen har vært av den batteridrevne typen og en liten elektromotor sitter enda igjen i den minste delen av den. Ei ledning fra motoren stikker ut fra bakdelen, som ellers er tom. Om dildoen var ødelagt før den ble kastet, eller om den ennå fungerte er også umulig å si. Frilund fant i allefall ingen batterier i magen.

Fiskeren har erfart at torsken er svært glupsk nå i gytetida, men han synes det må være måte på. På den andre siden ser han at både farge og form på dildoen kan minne om en liten akkar (blekksprut). Fiskeren ser for seg at dildoen kan ha sunket ned mot bunnen med lit "svømmende" bevegelser.

Alle som tror at valget av sluk er veldig viktig for å få napp av torsk kan trolig revurdere dette.

- Du kan ikke ha blitt lurt?

- Nei, det ser jeg på som umulig. Fisken var sprell levende, da jeg dro opp garnet. Jeg måtte slå den i svime for å få den løs. Den var forresten feit og fin også, så den har ikke lidd noen nød.

- Har du opplevd noe liknende før?

- Aldri. Sjansen for å vinne i Lotto er nok større. Så jeg har levert inn lottokupongen, for å si det sånn.

- Men en gang dro jeg opp en komplett fiskestang med snelle og det hele. Ei skate jeg tok på line hadde viklet seg inn i utstyret. Dagen etter fikk jeg festet til stanga, som har sittet fast på ei båtripe.

- Hva gjorde du med dildo-fisken?

- Den er filetert og gitt bort, blunker hobbyfiskeren.