Dette er et av sprøsmålene forskere håper å finne svaret på når man kommende sommer/høst iverksetter et prosjekt der villaks fra elver infisert av lakseparasitten Gyrodactylus salaris og smittefrie elver skal gjennom kontrollerte smittetester.

Spørsmålet om resistens har vært et stadig tilbakevendende tema som et alternativ til rotenonbehandling av gyrosmitta lakseførende vassdrag. Nå skal motstandsdyktigheten til avkom fra laks fra gyrosmitta vassdrag måles opp mot laks fra gyrofrie elver.

Til sommeren skal det tas stamlaks fra tre gyroinfiserte vassdrag og tre friskmeldte elver. En av de smitta elvene det skal hentes laks fra er Driva. Rogna fra stamfisken blir sendt til et klekkeri der yngelen senere vil gjennomgå smittetester med gyro.

Ved å måle antall parasitter per fisk og hvor mange fisker som dør, håper forskerne å finne ut om laksen i infiserte vassdrag har utviklet økt motstandskraft mot lakseparasitten. Det er forskere fra Nofima som skal gjennnomføre testingen sammen med forskjellige samarbeidspartnere. Resultater fra testen er ventet høsten 2015.