Det var 7. januar at Åndalsnes Avis presenterte en spørreundersøkelse som Ungdata gjennomførte på forsommeren i fjor. En av sakene ÅA hadde på trykk var besvarelser fra avgangsklassen ved den videregående skolen – hvor de blant på spørsmål om bruk av narkotika svarte at de hadde brukt hasj eller marihuana minst en gang i løpet av det siste året.

Ikke representativt

Elever ved skolen reagerer sterkt på framstillingen av denne saken.

– Dette er ikke representativt verken for skolen eller for avgangsklassen samla sett, mener Peder Gjerstad – elev ved skolen, noe som også støttes av rådgiver i folkehelse i kommunen, Lillian Bjerkeli Grøvdal.

Hun påpeker at det var bare 37 prosent av tredje klassetrinn som avga svar. I forskningssammmenheng innebærer det at svarene ikke er representativ for elevene som gikk ut av skolen i fjor sommer.

Samla skole

Bjerkeli Grøvdal påpeker at nettopp av den grunn ble den spørreundersøkelsen som ble lagt ut for offentligheten ikke delt opp i årstrinn. Legger man bare 1. og 2. klassetrinn til grunn; de som går i 2. og 3. klassetrinn i dag – er det kun 7 prosent av de som avga svar som tilkjennega bruk av narkotika.

– Både foreldre og medelever ble sjokkert. Vi fikk i alle fall mye å svare for, sier Ola Hjelen, også han elev ved skolen.

– Spørsmålene har vært mange siden saka sto i Åndalsnes Avis, slår RVS-eleven fast.

Verken han eller Gjerstad kjenner seg igjen i tallene fra forrige skoleårs avgangsklasse.

– Det var tilfeldigheter som gjorde at svarene ble som de ble. De er definitivt ikke representativ for verken det årstrinnet er skolen som sådan, mener Gjerstad.

Ting å ta på alvor

Men både elever og rådgiver i folkehelse mener det er viktig å ta svar om narkotikabruk på alvor – at det er alvorlig nok om man ser isolert på de som svarte som de gjorde.

– Vi kan ikke se bort fra at det er elever som har brukt eller bruker narkotika. Derfor driver vi aktivt rusforebyggende arbeid, presiserer Lillian Bjerkeli Grøvdal.

Hun legger til at både ruskonsulenten og barne og familieenheten i kommunen ved psykososialtjeneste, PPT og helsesøster har trefftider og tjenester ved den videregående skolen. Politiet er også en viktig samarbeidspart. Ungdata-undersøkelsen er tatt med i arbeidet med «Oversikt over helsetilstand og påvirkningsfaktorer». Likeledes ligger en presentasjon på kommunens heimeside. Ungdata-undersøkelsen vil bli fulgt opp gjennom «Flerfaglig plan», og det er også meningen at denne skal gjentas hvert 3. år.

– Undersøkelsen gir oss et godt utgangspunkt for videre prioritering av arbeid, sier Bjerkeli Grøvdal.

Rektor Erik Brekken sier i en kommentar at det ikke har vært noen store rusproblemer ved skolen; i alle fall ikke som han kjenner til.

– Avgangskullet utmerket seg derimot ved lite fravær, en god gjennomføringsprosent og gode eksamenskarakterer, slår han fast.

Hasjbruk. Faksimile fra Åndalsnes Avis førsteside ?7. januar. Foto: NN