–Jeg kjøpte eiendommen for flere år siden og tankte at frukt måtte være tingen, sier Andreas Torhus som nå har plantet både epletrær og plommetrær i Gjerdsetbygda.

Det er altså dyrka jord som lenge har ligget brakk at Torhus nå tar i bruk til frukt. Han forteller at det allerede er plantet 250 plommetrær og 450 epletrær og at dette er det første fruktfeltet han prøver seg på. Nå er trærne to år gamle og det er forventet at epletrærne skal kunne gi en liten avling allerede til neste høst. Plommetrærne vil det først kunne høstet fra i 2015. Full avling kan forventes først i 2016 eller 2017 og Torhus forteller at trærne trolig vil gi full avling i rundt regnet 20 år.

Lønnsomhet

Torhus forteller videre at investeringskostnadene har vært store og at det vil ta tid før etableringskostandene er dekket inn. Han regnet med at plommetrærne vil gi mellom 800 og 1500 kilo per dekar og at eplehøsten vil variere mellom 1500 og 3000 kilo per dekar.

Vern mot hjort

Torhus forteller også at han er fullstendig klar over at hjort, elg eller rådyr kan påføre frukttrærne stor skade. Det samme kan gnagere gjøre. Derfor er det nå satt på beskyttelse mot gnagere og et viltgjerde omkranser frukthagen.

– Frost under blomstringen kan også gi betydelige skader på avlingen og noen fruktdyrkere plages med at fugl spiser knopper om vinteren. Men det er lite som skulle tilsi at probleme med dette vil være større enn for eksempel i Sogn og Fjordane der de har mye erfaring med fruktdyrking, mener Torhus. Han legger til slutt til at beskjæring og forming av trærne blir et viktig arbeid framover, spesielt de første årene.