Han beskriver intensjonsavtalen mellom Læringsverkstedet og Rauma kommune som en type avtale som det er helt vanlig å inngå.

– Kommuner har en lovpålagt plikt til å ha barnehagetilbud. Vi får forespørsler fra mange kommuner om vi kan tenke oss å bygge ut barnehagekapasitet på kort varsel, fordi behovet har økt, slik det har skjedd i Rauma.

– Dette er vi sjølsagt positive til, men det er også slik at det koster penger å bygge ut midlertidige og eventuelt permanente plasser. Da må vi ha en avtale om at vi får finansiering.

– Så har jeg skjønt at det i ettertid også har kommet opp en debatt om hva man skal gjøre med den kommunale barnehagen i Isfjorden. Dette er en debatt vi ikke deltar i, og ikke ønsker å delta i.

– Men om vi blir spurt om å drive eller overta de kommunale plassene også, så gjør vi gjerne det.

– Er ikke en barnehage med 150 barn litt vel stor?

– Nei. Vi har barnehager med 160 barn som går svært bra. Hver avdeling vil fremdeles være på 18–24 eller 9–12 barn. Det er ikke slik at 150 barn skal inn samme døra.

– En større barnehage får sterkere fagmiljø, mer lederressurser og det blir mer attraktivt for gode pedagoger å søke seg dit. Sjølve bygget får mer ressurser tilgjengelig, for eksempel med spesialrom, og man blir mer fleksibel ved sjukmeldinger.

– I dag bygges det sjelden barnehager som er mindre enn 3–4 avdelinger. I dette tenkte tilfellet i Isfjorden snakker vi om sju avdelinger. Slik det ligger an nå skal vi drive fire avdelinger.

– Og ikke noe rovdrift, verken på ansatte eller barn?

– Vi har tariffavtale og ytelsesbasert pensjon for alle ansatte. Vi er IA-bedrift (inkluderende arbeidsliv, red.anm.) og vi har verneombud i alle barnehagene våre.

– Ellers har bedriften et eksternt styre, der de ansatte har tre representanter. Vi får tilbakemeldinger fra barnehagene om at de føler de har eiere som kjenner bransjen. Jeg tror kanskje dette svarer på spørsmålet ditt.– Et av målene våre er at vi skal være faglig best. Det er kanskje et noe hårete mål, men slik er det, sier Sundby, som også driver en barnehage i Riga i Latvia.