Da talte han minst ni hjortekadaver som var blitt dumpet i en skråning mot sjøkanten.Sist helg gikk vi samme vegen, ikke langt ifra Åndalsnes sentrum. Liklukt fra dyr slo mot oss. Et kadaver fra en kronhjort kom til syne i skråninga ned mot strandsona, dårlig skjult av kvister og greiner. Like ved lå et kattelik. Fra vegen ned mot sjøen, så vi flere rester av kadaver som var blitt dumpet og forsøkt tildekket, i tillegg til beinrester som lett var synlig på flere steder, beinrester av kadaver som har ligget lenge. Skråninga er så bratt at det som blir kastet her, lett sklir ned til sjøkanten og forsvinner i sjøen.

– Det er regler for husdyr, og da er det rimelig at det er en ordning også for ville dyr som hentes ved vegkant eller innmark, sier Øystein Folden ved Naturvernforbundet i Møre og Romsdal, som mener at fallvilt bør behandles på tilsvarende måte som husdyr.

– En slik dumpingplass som her er beskrevet, vil uansett skape betydelige problem, sier Folden i sin kommentar.Vi legger fram våre funn til Mattilsynet i Molde. Geir G. Gjul kan bekrefte at han har hørt om en slik dumpingplass, uten å vite hvor stedet er.

– Sjølsagt er dette en alvorlig sak, sier Gjul. Han mener at om det er en offentlig etat som her har ansvaret, så må det ordnes med et mottaksapparat som er godkjent for dumping av kadaver i en slik størrelsesorden.

– Det er sjølsagt regler og krav som her gjelder, sier Gjul, og understreker igjen at Mattilsynet er lite tilfreds med en slik praksis, men at de ikke vil ta noen grep før de eventuelt blir kontaktet ytterligere. Også Fylkesmannen bør bli orientert om denne saka, legger han til.

– Slik vil vi ikke ha det, sier miljøvernleder Brit Grønmyr på vegne av Rauma kommune. Hun sier det er kommunen som er forurensningsmyndighet, men at en slik sak gjerne blir et samarbeid mellom Mattilsynet, kommunen og Fylkesmannen.

– Kommer dere til å politianmelde forholdet?

– Nei, vi gjør ikke det i første omgang. Vi vil først prøve å finne ut hvem som har gjort det og så håper vi å få stoppet det med det. Men det er helt klart at kadaver ikke skal kastes på denne måten. Det skal samles inn ved et mottak, sier Grønmyr.

Uakseptabelt. Miljøvernleder Brit Grønmyr sier kommunen ikke kan akseptere at store mengder kadaver blir dumpet på denne måten. Foto: Stein Siem. Foto: Stein Siem