– Det er et problem å få tilstrekkelig med relevante oppgaver.

Det sier studieleder ved Fagskolen i Ålesund, Rolf Amundsen.

Et sårt tiltrengt «ja» fra Plasto hadde ført til en matnyttig tur til Åndalsnes for elever som studerer automasjon.

Takket være tidligere elev ved skolen, Thomas Malones, hadde skolen og bedriften kommet i kontakt med hverandre. Og Plasto hadde et reelt problem som skulle løses. Bedriften har fire råstofftanker utenfor produksjonslokalene, og må til enhver tid vite hvor mye som er igjen i dem.

– Dette ønsker vi å vite nøyaktig, uten å måtte gå ut og sjekke og beregne dette, sier fabrikksjef Knut Johan Stenerud.

Han bruker et ferskt eksempel fra helga før. Der var det en fysisk sjekk av tankene som hindret at bedriften gikk tom for råstoff i løpet av skiftet.

– Vi må ha tallene på dataskjermen, og vi vil vite det nøyaktig, ikke bare sånn omtrent, forklarte Stenerud.

Og dette var altså oppgaven til tre av elevene. Når de er ferdige skal utfordringa være løst.

– Dette dekker et helt kapittel i læreboka i automasjon. Her er det høgteknologi, og alt som trengs. Plasto er en ideell bedrift for oss, slår studieleder Amundsen fast.

På vegne av elevene sine forsøker Amundsen å knytte kontakter i hele distriktet. Han ser det som helt nødvendig at elevene får kontakt med det virkelige næringslivet, og får løst reelle oppgaver.

– Vi vinkler mot maritimt og industri. Men det er ikke så mange bedrifter igjen som Plasto. I selve Ålesund er det knapt nok industribedrifter igjen, sier Amundsen.

– For oss er dette god markedsføring, sier Stenerud.Han tror elevene som har hatt en positiv opplevelse på Plasto vil være ambassadører for bedriften i framtida.

Tidligere elev Thomas Malones har god erfaring med å være elev ved fagskolen. Han fikk undervisninga godt tilrettelagt, slik at han kunne gå litt på skole og litt på jobb mens han utdannet seg.

– Skal vi henge med i framtida og utvikle oss så er det folk som dette vi har bruk for, sier Stenerud, og sikter til elevene fra fagskolen.

Han benytter gjerne anledninga til å minne raumaungdom på at man ikke behøver å dra til Trondheim for å bli ingeniør.

– Folk fra Fagskolen i Ålesund, med litt fartstid, får som regel ingeniørjobber uansett, sier Stenerud.