Elisabeth Bobbe Sylte og ektemannen Rolf Inge Sylte er på en måneds ferietur i USA. De har feriehus midt i Florida, - i Davenport. Og det er der de befinner seg nå, sammen med Rolf Inges søskenbarn og familie.

- Jeg er litt redd

Styrke tre og fire

Orkanen Irma feide tidlig søndag morgen lokal tid inn over øykjeden Florida Keys etter å ha styrket seg til kategori fire, den nest sterkeste kategorien.

- Vi bor i et hus som er bygget for styrke tre, sier Elisabeth til Åndalsnes Avis søndag ettermiddag.

Hun innrømmer at de er nervøse.

- Det er klart det er ekkelt. Vi har bekjente som bor her og de sier at dersom dette blir ille, så kan det bli virkelig ille. Men for oss som aldri har opplevd noe sånt før er det vanskelig å si noe som helst.

USAs nasjonale orkansenter opplyser at den nordlige veggen i orkanens øye er kommet inn over de lavtliggende øyene. De sterkeste vindene befinner seg rundt øyet, men mens øyet passerer, kan det være nærmest helt stille.

De siste beregningene viser at Irma nå vil bevege seg oppover vestkysten av Florida i retning av Tampa.

Ifølge orkansenteret har orkanen vokst i styrke på grunn av det uvanlig varme vannet i havområdet mellom Cuba og Florida. Vannet holder en temperatur på hele 32 grader.

Orkanen nærmer seg

Orkanen ventes å få landkjenning igjen i St. Petersburg på vestkysten natt til mandag før den går inn i innlandet i det sentrale Florida. Men den er så enorm – 600 kilometer i diameter – at begge kyster blir berørt, med kraftig vind, massivt regn og høy stormflo.

- Vi har blitt fortalt at dersom orkanen beveger seg langs land vil det bli roligere, men dersom den kommer rett inn fra havet vil den vokse. Det som er spesielt med denne stormen er at den er så bred. Det er uvanlig, og det er lenge siden det har vært en så sterk storm innover USA.

Hun er veldig fornøyd med informasjonen de har fått.

- Ja, det er informasjon på TV hele tiden. Det er så detaljert at det nesten blir forvirrende, men det er god informasjon om hvem som bør gå i tilfluktsrom og når. Vi har et slikt "shelter" i nederste etasje i huset. Det er laget av mur og har heller ikke vinduer.

13 raumaværinger værfast på Cuba

Forberedt seg

Akkurat nå har de kun merket stormen i form av et kraftig regnvær.

- Her i Florida regner det nesten hver dag, men det er kraftige regnskyll som varer i maksimum tjue minutter. Og så stopper det. Men nå har det regnet i mange timer, og det er uvanlig.

Lørdag kjørte de seg en tur og så at folk holdt på  forberede seg.

- De har plassert ut kjøretøy som brannbiler og utrykningskjøretøy på strategiske plasser. Og folk har handlet inn proviant for flere dager.

Selv har de handlet inn mat og vann for flere dager, og de har ryddet opp alt løsøre utenfor huset, samt satt bilen i garasjen.

- Den største faren for vår del er at store og tunge ting kommer flyvende gjennom luften, derfor er det viktig at vi har et rom uten vindu å sette oss i.

Til natten

Ifølge meteorologene skal orkanen treffe deres område i to-tiden på natten, lokal tid (åtte på morgenen i Norge).

- Men dette varierer fra time til time, for stormen er ikke lett å forutse. Vi vet i hvert fall når vi skal gå i shelteret vårt.

Etter planen skal paret feriere i Florida i nesten to uker til. Men vanlige ferieplaner er foreløpig satt på vent til orkanen har passert.

Irma feier inn over Florida