HV11 har ligget inne med rødt lys gjennom hele prossessen med fagmilitært råd, meldte nettstedet aldrimer.no i slutten av juni. Nå tyder mye på at forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen torsdag vil foreslå at HV11 og militærleiren Setnesmoen skal bli nedlagt.

Det er Romsdals Budstikke som har fått det bekreftet fra flere forsvarskilder at nedleggelse av HV11 på Åndalsnes er et av rådene.

Klokka 10 torsdag blir rådet lagt fram for Forsvarsministeren.

Generalinspektøren reiser rundt

Like etter rådet blir framlagt, vil generalinspektøren for Heimevernet, Tor Rune Raabye, reise rundt til de berørte.

- Rett etter presentasjonen reiser jeg rundt til de av HVs avdelinger som er berørt av rådet for å informere og svare på spørsmål, skriver han på sine Facebook-sider.

Til Romsdals Budstikke bekrefter major Ivar Hatlelid at Raabye kommer til Åndalsnes fredag. Dette er også et tegn på at det det ser mørkt ut for HV11.

- Svaret kommer i morgen

Kommunikasjonssjef og oberstløytnant i Heimevernet, Nils Arne Skaret, forteller at reiseruta kommer an på det fagmilitære rådet.

- Vi ønsker så fort som mulig å besøke de avdelingene som blir berørt, og vi vil ta de viktigste, altså de som blir mest berørt først, sier han til Åndalsnes Avis onsdag morgen.

- Kan du bekrefte at generalinspektøren kommer til Åndalsnes?

- Det svaret får du klokka 12 i morgen. Reiseruta kommer an på hva som er konklusjonen i det fagmilitære rådet, som er unntatt offentligheten til da.

Han vil ikke kommentere innholdet i det fagmilitære rådet, og vegen videre, ytterligere før dette.

Stortinget avgjør

Det er til syvende og sist Stortinget som avgjør framtida til Heimevernet og HV11. Denne avgjørelsen skal tas neste sommer.

- Det er Stortinget som avgjør. Ting kan se annerledes ut når de har lagt sammen alle relevante faktorer, så det er ikke bare fagmilitært råd som avgjør, sier Skaret.

- Dersom det nå blir nedleggelser, hvilket tidsperspektiv snakker vi om?

- Her er det jo blant annet Statens personalbestemmelser som spiller inn  Nå skal det jo først tatt en avgjørelse av Stortinget neste sommer, og dersom det ender med nedleggelse, vil jeg tro det vil ta i hvert fall et år til, før nedleggelsen er gjennomført.

Store utfordringer

I følge aldrimer.no skriver Bruun-Hanssen i det siste utkastet til Fagmilitært Råd at innsparingstiltak alene ikke kan løse utfordringene forsvaret har.

«Behovet for tiltak i Forsvaret er ikke bare tilskyndet av sikkerhetspolitiske og operative forhold. Det er også bekreftet at vedtatt forsvar ikke lar seg videreføre innenfor gjeldende økonomiske rammer. Dagens struktur har kapasitetsgap og mangler allerede nå, og den vil være underfinansiert med anslagsvis 180 mrd. kr i et 20-årsperspektiv. Kun deler av denne utfordringen kan møtes gjennom ytterligere effektiviseringstiltak i base- og støttestrukturen», heter det i dokumentet, hevder nettstedet.

Kommunikasjonssjef og oberstløytnant i Heimevernet, Nils Arne Skaret. Foto: Christina Vang/Heimevernet/Forsvaret