I halvårsrapporten per 1. juli varslet rådmannen og hans stab et underskudd i driften på åtte millioner kroner i 2015. Nå, nesten tre måneder senere, har prognosen kommet opp i det dobbelte, melder Rauma kommune på sine nettsider.

En av grunnene er  at det er meldt inn nye prognoser for betydelig merforbruk innenfor barnevernet og institusjonsdriften.

Her kan du se kommunens regnskap og prognose for de ulike enhetene. Det er særlig innenfor helse og omsorg og barn og unge at budsjettene sprenges.

Dette gjør kommunen:

Kommunestyret har tidligere bedt rådmanen om å iverksette alle relevante tiltak som kan bidra til å redusere forventet medforbruk. Fra 1. oktober innfører rådmannen disse tiltakene for budsjett- og ressursstyringen i hele den kommunale virksomheten når det gjelder drift:

1. Vakante stillinger av alle kategorier holdes ubesatt og utlyses ikke. Helt nødvendig utlysing/bemanning skal godkjennes av assisterende rådmann.

2. Ved sykefravær eller annet fravær som dekkes av folketrygden, leies ikke vikar inn arbeidsgiverperioden. Unntak skal godkjennes av assisterende rådmann.

3. All vikarbruk for øvrig skal godkjennes av enhetsleder selv.

4. Det innføres generell innkjøpsstopp fra 1.oktober over driftsbudsjettet. Unntak kan godkjennes av økonomisjef.

- Forsvarlig drift skal prioriteres

Rådmannen presiserer at forsvarlig drift i forhold til brukerne skal prioriteres framfor andre aktiviteter, og at velferdspermisjoner, kurs- og opplæringsaktiviteter skal holdes på et minimum.

- Vi oppfordrer til til "utlån" av personale over avdelings- og enhetsgrenser for å få kabaler til å gå opp, og ledere må i akutte situasjoner selv gå inn i tjenesteytingen, uttaler han på Rauma kommune sine hjemmesider.

Han ber lederne i kommunen bidra til å gjøre underskuddet minst mulig.

- Så vil vi komme tilbake til mer langsiktige tiltak i forbindelse med økonomiplanen 2016-2019 for å sikre at Rauma kommune har en bærekraftig økonomi framover, sier han.

Det har foreløpig ikke lykkes Åndalsnes Avis å komme i kontakt med rådmannen tirsdag.