Aarebrot anbefaler Nauste å være fraværende under konstitueringen den 13. oktober, slik at en vararepresentant fra Ap kan tre inn i hennes plass og sørge for at Ap, SV og Sp får ordføreren.

- Hvis hun ikke gjør det, så er det opp til Høyre i Rauma å være anstendig, sier Aarebrot, og fortsetter med klar adresse til Lars Olav Hustad: - Det kan da ikke være av interesse for en Høyre-mann å bli ordfører på et velgerbedrag!

- Uanstendig etter valget

Når vi forteller ham at rødgrønn side vant valget med knappest mulig flertall – 14-13 – og at en representant valgt inn for Ap halvannet døgn etterpå sier at hun vil støtte Høyre i ordførerspørsmålet, sier han følgende:

Han understreker at det er legalt å bytte side – og å bryte med eget parti.

- Uakseptabel timing

- Hun har en fri vilje til ikke å være en Ap-politiker. Men hvis du finner ut at du ikke vil støtte partiet, da skal du være uavhengig. Og hvis du gjør det en dag eller to etter valget, er det et velgerbedrag. Det er så påfallende raskt, at en kan mistenke henne for å ha planlagt dette, sier Aarebrot, og fortsetter:

Han gjør oppmerksom på at kommunestyrevalget ikke er et rent personvalg.

- Det er en blanding av person- og partivalg, sier Aarebrot.

Frykter konsekvensene

- Dette gir grunnlag for manglende tillit til det politiske system. Vi kan risikere en forferdelig valgdeltakelse ved kommende valg, sier Aarebrot.

­- Hvis hun er lovformelig valgt, så kan man ikke klage. Man kan ikke klage på at noen ikke viser politisk folkeskikk. Det når man ikke fram med, sier valgforskeren.

Vi har torsdag kveld vært i kontakt med Marit Nauste. Vi har stilt henne følgende tre spørsmål, som hun alle besvarer med 'ingen kommentar':

  • Aarebrot kaller det et velgerbedrag, uanstendig av deg og uappetittelig av deg - hva er din kommentar til det?

  • Aarebrot sier at du kan velge å stå over konstitueringa og sette inn en vara – vil du det?

  • Føler du at du har et ansvar overfor velgerne?