Politimesteren bestemte klokka 20.30 fredag kveld at det iverksettes evakuering fra området under Mannen. Årsaken er at bevegelsene i fjellpartiet nå er så store at NVE har øket faregraden til rødt, eller ekstremt stor fare.

Tidligere på dagen fredag ble farenivået hevet fra gult til oransje etter store nedbørsmengder.

Bevegelsene i fjellet har fortsatt å øke, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

NVE skriver at "I forbindelse med de store nedbørsmengdene som nå er kommet har bevegelsene fortsatt å øke. I øvre deler er det nå en døgnhastighet på 5 til 6 cm. Ut fra de økte bevegelsene de siste timene og nedbørprognosene det neste døgnet har fjellskredovervåkingen heva farenivået til rødt (Ekstrem)."

Ifølge NVE er det i øvre deler en døgnhastighet på 5 til 6 centimeter.

"Vi ser nå også en økning i bevegelser i nedre del. Det er noe støy i målingen, men det ser ut til at hastighetene er oppe i 0,5 cm pr døgn", skriver NVE.

Bistand fra sivilforsvaret

- Evakueringen bygger på faglige råd fra geologene som følger med på bevegelsene. Når det nå er økt til faregrad rød blir evakuering av de fastboende iverksatt, forteller stabsjef Thorry Aakenes i Nordmøre og Romsdal politidistrikt

Politiet er nå på stedet med patrulje og innsatsleder. I tillegg har Rauma kommune bedt om bistand fra Sivilforsvaret.

- Nå sikrer vi at folk kommer seg ut, og passer på at ingen begir seg inn i området. Dette er forebyggende tiltak for å sikre liv og helse, forteller han.

Patrulje på stedet

Politibetjent Per Tore Storbråten fra Rauma Lensmannskontor er på stedet.

- Evakueringen har startet. Kollegene mine er inne i området akkurat nå, sier han til Åndalsnes Avis sin reporter i 21.30-tida.

- Preget av usikkerhet

Veslemannen er et lokalt, aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Dette partiet ligger 1.100-1.200 moh. og har et volum mellom 120.000 og 180.000 kubikk.

På rådhuset har ordfører, beredskapsleder, kommunikasjonsmedarbeider og lensmann siden klokka 20.15 sittet i møte om situasjonen. Der har de hatt telefonmøter med ulike instanser, og fått oversikt over situasjonen.

Det er totalt tre hustander og ni fastboende som evakueres, i tillegg til om lag 350 sauer og andre husdyr. I tillegg blir iere av fritidsboliger på vestsiden av elva Rauma mellom Rønningen og Skjervahølen varslet.

- Både folk og husdyr blir evakuert. To familier tar inn hos slekt og venner i Dalen og i Isfjorden, mens en familie tar inn på hotell eller camping, forteller ordfører Lars Olav Hustad.

Hustad snakket i kveld selv med ett av parene som nå er evakuert.

- De synes naturligvis at det er trasig at det nå er på’n igjen. De er preget av usikkerheten, men samtidig ønsker de at det nå skal skje noe, forteller han.

- Tror du Mannen faller nå?

- Jeg tror ingenting. Vi forholder oss til fakta og den informasjonen vi får fra fagfolk, også jobber vi ut i fra det, sier han.

Ved Mannen fredag kveld. Evakuering ved Horgheim. Foto: Tormod Lien
Politibetjent Per Tore Storbråten ved Rauma lensmannskontor holder vakt fredag kveld. Foto: Tormod Lien