Den 26. juni avsa Romsdal tingrett dom i saken mellom Rauma Energi AS og Sentralskattekontoret for storbedrifter, i saken om fradragsrett for renter på ansvarlig lån. Rauma Energi nådde ikke fram med sine påstander, og Skatteklagenemdas vedtak ble stående.

I torsdagens styremøte avgjorde et enstemmig styre at Rauma Energi anker saken til lagmannsretten.

- Vi velger å gjøre dette fordi vi mener at vi har mye å vinne og relativt lite å tape på å anke saken, sier styreleder Arne Steffen Lillehagen.

Han legger til at de, etter de konskultasjonene de har gjort med sin advokat, mener domslutningen er upresis og det er såpass stor tvil om saken, at de ønsker den prøvd av en høyere instans med tre fagdommere.

Saksomkostninger på 200.000 kroner

Administerende direktør Alf Vee Midtun utyper i en pressemelding:

- Selskapets ledelse, sammen med styreleder, avviklet 18. august møte med advokat Helge Aarseth, der dommen fra tingretten ble gjennomgått. Selskapet er, i likhet med advokaten, av den oppfatning at kapitalen som omfattes av avtalen om ansvarlig lån, ikke kan ansees som egenkapitaltilførsel fra Rauma kommune, og at selskapet har rett til skattemessige fradrag for gjeldsrenter på lånet, sier han.

Saksomkostninger vedrørende en anke vil beløpe seg til cirka 200.000 kroner.

- Den usikkerheten som foreligger med hensyn til utfallet av en rettsak, må ses i sammenheng med de betydelige verdier som saken gjelder, sier Vee Midtun.

Dersom tingrettens dom blir stående, vil det bety en samlet skattebelastning for Rauma Energi AS i størrelsesorden på rundt 16 millioner kroner inklusiv rente. Styret i Rauma Energi AS understreker at skattekravet fra Sentralskattekontoret er innbetalt og kostnadsført i årsregnskapet for 2013.

- Årsregnskapet ble oppgjort med et mindre underskudd, imidlertid ble utbyttenivået opprettholdt, forklarer han.

Egenkapital, ikke gjeld

Bakgrunn for saka er avtalen om ansvarlig lån på kroner 60 000 000 mellom Rauma Energi og Rauma kommune. Denne avtalen ble inngått i 2002. Siden Rauma Energi mener det dreier seg oom låneforhold, har de derfor krevd skattefradrag på renter betalt i henhold til avtalen. Årlig fradragsbeløp har vært 4 200 000.

Etter bokettersyn i 2009 gjorde Sentralskattekontoret endringsvedtak hvor det ble lagt til grunn at kapitaltilføselen ikke kunne anses som gjeld, men som egenkapital. Dermed ble den alminnelige inntekten til selskapet økt med 4 200 000 millioner for de aktuelle inntektsårene, og det ble beregnet skatt av økningen. I tillegg ble de ilagt tilleggskatt.

Rauma Energi påklaget først vedtaket til Sentralskattekontoret, som opprettholdt klagen. Så tok Rauma Energi ut stevning, men tingretten valgte altså å gi Sentralskattekontoret medhold. Nå skal lagmannsretten avgjøre saken.