De om lag 400 i salen under valgdebatten i Rauma Kulturhus tirsdag kveld fikk allerede etter få minutter svar på et av de mest diskuterte spørsmålene i denne valgkampen. Nemlig; vil politikerne legge ned skolen å Vågstranda?

Ordfører Lars Olav Hustad (H) viste til kommunestyrevedtaket som ble gjort i juni, der de ber rådmannen gjøre ei utgreiing.

- Vågstranda skole skal utredes, rapporten skal legges fram i 2016. Derfor blir det rart å diskutere her når vi alle var enige i juni, sier han.

Vil ha skole i alle bygder

Det var ikke ordførerkandidat Magnhild Vik enig i. Hun er tydelig på at Senterpartiet ønsker skole i alle bygder fordi det er viktig for familier.

- Det skal være faglig og sosialt forsvarlig. Økonomi kommer faktisk ikke først i denne rekka, argumenterte hun.

- Vågstranda er utsatt

Arbeiderpartiets ordførerkandidat Per Vidar Kjølmoen, derimot, tok bladet fra munnen.

- Jeg tror vi skal være ærlige å si at skolen på Vågstranda er utsatt. Det er flere grunner til det. For det første er kommuneøkonomien svært utfordrende. Vi må kanskje kutte 10, 15 millioner, og jeg ser ikke hvordan vi skal klare det uten strukturelle endringer. Det andre er lave fødselstall.

Kjølmoen sier han til tross for dette ønsker å gi folket på Vagstranda en sjanse til å bevare skolen.

- De har fått en trøkk med bompenger, og jeg hadde ønsket at de slapp en trøkk til. Men jeg er ikke sikker på om vi klarer å bevare skolen i neste periode, sier han.

Krfs Arne Hop sier han ønsker å nyansere debatten.

- Jeg ønsker å minne om at skolene ikke er til for bygdene. Skolene er til for elevene, sier han.

- Ikke aktuelt å legge ned i neste periode

Frps Reidar Brude viste til elevtallet i sin argumentasjon.

- I Vågstranda oppvekstsenter har vi tett på 70 elelver. Det er faktisk mer enn i Måndalen og i Innfjorden. Så for Frp blir det ikke aktuelt å legge ned skolen i neste periode.

Ordfører Hustad sitt avsluttende ord i denne delen av debatten gikk på innhold i skolen.

- Vi må fokusere mer på innhold. Kanskje må vi styrke pedagogene i skolene. Og så må vi huske på at, ja drifta skal ned, men av en halv milliard er det snakk om en korreksjon på tre, fire prosent. Høyre vil vente på rapporten fra rådmannen før vi bestemmer oss for hva som vil skje med Vågstranda skole.