De fleste med grasproduksjon kan glede seg over god vekst og store avlinger. Minuset er at temperaturen stort sett har holdt seg så lav at slåtten for mange blir svært sein.

At jordbærprodusentene sliter kan en lese om nesten daglig, og kornbøndene ser at dagene går stadig raskere uten at etterlengtet varme ser ut til å hjelpe til.

Ulike utfordringer

En ting er at nedbøren har gjort sitt til at vegetasjonen skyter i været og flere steder bokstavelig talt vokser oss over hodet.

Noe anna er det når de som lever av jorda skal forsøke å arbeide med den – det er mange steder så bløtt at det rett og slett blir umulig å komme til for å få noe gjort.

God men sein førsteslått

Årets førsteslått av gras ga for de fleste et svært godt resultat. Så godt at flere vurderer å endre praksis i forhold til andre- og en eventuell tredjeslått.

Rune Berget på Høljenes vurderer for eksempel om andreslåtten skal kuttes helt eller delvis ut til fordel for beiting av marka. Han vil også se an hvorvidt han vil gjødsle eller ikke mellom slåttene i år. På spørsmål om årets førsteslått ga mer gras enn normalt, svarer han kort og godt:

- Mykje meir!

– Cirka 2230, svarer Eivind Sæther fra Dalsbygda på spørsmål om hvor mange rundballer han har pressa så langt i år. Uten at han har tallet fra i fjor antar han at han ligger godt over.Onsdag presset Sæther for Knut Hoem på Grøtta.

Det å presse førsteslått nesten inn i august er ikke akkurat vanlig kost.

– Dette er vel omtrent en måned etter normal slåttetid her, anslår Sæther. Når det blir så seint gjør det en eventuell annenslått lite sannsynlig.Anders Øverbø på Holmemstranda forteller om en førsteslått om lag 50 prosent over normalen.

– Det blei et så godt resultat at vi nok kutter tredjeslåtten i år, forteller han.

-Førsteslåtten blei så sein på grunn av været at andreslåtten også vil bli rimelig sein for å kunne få noenlunde kvalitet på graset.

En annen utfordring blir at også fjoråret ga et godt resultat, med avlinger også da over normalen. Det gjør nemlig at mange fortsatt sitter med et overskudd av rundballer fra sist sommer.

Blaute marker

Men bortsett fra god grasavling er Øverbø, som andre, lite fornøyd med årets sommer.

– Vi blir gående uten å få gjort det som er planlagt. Beitepussing blir for eksempel nesten umulig – du kommer ikke utpå fordi det er for bløtt, forteller Øverbø.

Han synes også det er vanskelig å utnytte tida godt siden så mange ting må bero på grunn av været. To jordstykker han hadde planlagt å så i sommer er blitt liggende.

– Jeg fikk sådd det ene nå, men er bekymra for resultatet. Dessuten trakker beitedyra opp og ødelegger marka langt mer enn normalt når det er så mye vann i bakken.

Når det gjelder kornbøndene mener Øverbø de nå er avhengig av varme i tida som kommer for å redde avlingene. Tida begynner å bli kritisk og høstdagene nærmer seg raskt.

Mange steder har sommerværet gjort jordene utilgjengelige, som her på Klungneset Foto: Knut Pharo