– Kreftkoordinatoren vil være et lavterskeltilbud som kan bidra i alle deler av pasientforløpet, sier enhetsleder for heimebasert helse og omsorg i Rauma kommune, Siri Halvorsen.

Hun forteller at kommunen nå er i gang med en søknadsprosess om å få midler til opprettelse av stillinga. Kreftforeningen har hatt en storsatsing på kreftkoordinatorstillinger, og har hittil gitt støtte til over 200 kommuner rundt om i landet.

Med denne satsingen ønsker Kreftforeningen å bidra til et løft for kreftramma der de bor.

– Men uavhengig av om vi får støtte eller ikke, så vil vi opprette en slik stilling. Vi har ansatte som er utdannet kreftsykepleiere, og derfor synes vi det er viktig å benytte oss av den spesialkompetansen som finnes, sier Halvorsen som regner med å få svar på søknaden rett over sommerferien.

Vegleder og kontaktperson

Det er kreftsykepleier Ann-Elisabeth Fløystad som er satt av til 50 %-stillinga som kreftkoordinator.

– Fokusområdene for koordinatorfunksjonen vil være å koordinere og tilrettelegge hverdagen for sjuke og pårørende og ha oversikt over de tilbudene som finnes i kommunen. For eksempel vil koordinatoren være en kontaktperson mellom sjukehus og heimetjenesten, forklarer Halvorsen og legger til at kreftkoordinator samtidig vil fungere som vegleder for øvrig hjelpeapparat og til undervisning av andre ansatte i helse – og omsorgstjenesten.

– Dette vil sikre og samordne bedre flyt mellom de ulike tjenestene rundt pasientene, framhever enhetslederen.

– Ikke bare for kreftramma

Også andre pasientgrupper vil kunne benytte seg av koordinatortilbudet.

– Koordinatorfunksjonen vil ikke bare gjelde for kreftramma. Dette vil også være et tilbud til andre pasienter som har en alvorlig diagnose og i alle tilfeller der pasienter trenger flere tjenester, sier Halvorsen.

Tilbud for hele kommunen

Sjøl om stillinga er tilknyttet enheten for heimebaserte tjenester, vil kreftkoordinator være fristilt fra øvrige heimetjenester.

Det vil ikke fattes enkeltvedtak på tjenesten, og tilbudet vil gjelde for alle kommunens innbyggere.

– Kreftkoordinatortilbudet vil praktiseres på samme måte som demenskoordinator og diabetesykepleier, forklarer Halvorsen. Hun framhever at det å få på plass spesialfunksjoner er et viktig steg i å heve fagmiljøet i helse – og omsorgstjenesten.

Kreftsykepleier Ann-Elisabeth Fløystad er satt av til stillinga som kreftkoordinator i Rauma kommune. Foto: Øystein Talberg