Tradisjonen tro er det flere lokale arrangement onsdag. I Rødven stavkyrkje blir det olsokmesse. Rødven ungdomslag sørger for servering av rømmegrøt på kirkebakken med påfølgende musikk og kåseri.

På Ner-Hole museum arrangerer Grytten bygdekvinnelag kafé med kaffe, rømmegraut og Vermalefse. I tillegg vil museet være åpent og toradergruppa «Kain hænde» spiller. Olav den hellige (konge fra 1015 til 1028) døde i slaget på Stiklestad i 1030. «Spelet om Heilag Olav», Olsokspelet, har siden 1954 gjenskapt det dramatiske øyeblikket.

Olav ble erklært som helgen i 1031, mumifisert og gravlagt i Nidaros. Skjelettrester ligger trolig et sted under golvet i Nidarosdomen. Det norrøne olsok betyr «olafsvaka». I middelalderen var olsok den viktigste norske kirkefesten. Dagen er markert med ei øks på primstaven.

Fra gammelt av ventet mange et skifte i været etter olsok. Våt olsok varslet våt høst og fin olsok ga godt høstvær. Ved kald olsok ville kornet fryse og «som været var olsok, ville det bli på vinternettene» sa man på Sunnmøre.

Ifølge Storm og Yr blir det da en våt høst, onsdagsvarselet gir skyet vær med nedbør og 12–13 grader.