Det var nettstedet aldrimer.no som i slutten av juni meldte om forsvarsjefen trolig vil foreslå at HV11 legges ned.

Forsvarssjefen skal 1. oktober i år legge fram et fagmilitært råd for forsvarsministeren om hvordan det norske forsvaret bør utvikles for å møte de nye utfordringene. Aldrimer.no har hatt tilgang til både beslutningsdokumentene som har blitt behandlet av forsvarssjefens ledergruppe og tidligere versjoner av forslagene til fagmilitært råd.

Arbeidet med rådet er ikke avsluttet, og konklusjonene er ikke klare, men i følge nettstedet har HV11 ligget med «røde lys» hele tiden.

Oberstløytnant Per Olav Vaagland, leder for HV11, sier til Åndalsnes Avis at han og resten av heimevernsdistriktet blir holdt løpende orientert om hva som er status i arbeidet med det fagmilitære rådet.

- All informasjon om dette er unntatt offentlighet fram til 1. oktober, og jeg kan derfor ikke kommentere denne saken før det, sier han.

Han avviser samtidig at lekkasjene kom fra dem.

- Lekkasjene kommer ikke fra HV11, sier han.

Stortinget må være enig

Dersom HV11 blir nedlagt, mister heimevernet et ledelseselement på nordvestlandet. De nærmeste hovedkvarterene vil da være HV9 i Bergen og HV12 i Trondheim.

- Jeg vet ikke noe om hvordan det er tenkt rent praktisk dersom det skulle bli en nedleggelse av Setnesmoen. Det må da gjøres en utrending om hvordan det skal organiseres, forklarer han.

For at Setnesmoen og HV11 skal bli nedlagt må også Stortinget være enig.

- Å eventuelt avvikle HV11 er ikke er en jobb jeg har lyst til å gjøre, men dersom det er det demokratiet mener er riktig å gjøre, vil vi naturligvis ikke motsette oss det, sier Vaagland.

Han legger til at stemningen blant de ansatte på Setnesmoen er god og at arbeidet går som vanlig.

- De tar nyhetene med ro, sier han.

Ordføreren møtte HV11-ledelsen

Tidligere i uka hadde ordfører Lars Olav Hustad et møte med blant annet distriktsrådslederen.

- Vi vil være i forkant dersom det blir et forslag om å legge ned HV11 og Setnesmoen. Vi diskuterte ulike måter vi kan prøve å påvirke politikerne i denne saken. Det er viktig å nå prøve å påpeke hvor viktig HV11 er for forsvaret, sier han.