Lars-Christan Tokle (23) studerer til daglig teknisk kybernetikk på NTNU i Trondheim.

Sammen med sine studiekamerater var han med på en konkurranse i regi av Kongsberg Gruppen i fjor høst. Da kom de i snakk med konsernsjefen, og enden på visa var at han og de 15 andre fikk sommerjobb.

– Som kybernetiker er det å få sommerjobb i Kongsberg Gruppen som en drøm. Jeg vet det er mange som mener jeg er svært heldig som får jobbe med vennene mine på et prosjekt som dette, forteller Tokle.

Utradisjonell jobb

Oppgaven de har fått er å lage en ubemannet båt som skal kunne kjøre en rute, alt styrt fra land. De har totalt sju uker på seg før resultatet skal presenteres.

– Vi har fått en vannskuter som vi bygger om. Det er mye arbeid, både innenfor design, programmering, regulering, elektronikk og mekanikk, forklarer han, og legger til at de er godt i gang, og mange av delene allerede er i produksjon.

– Det er veldig motiverende å se at vi har stor nytte av det vi har lært i utdanningen på NTNU. Samtidig må vi ta høgde for mange faktorer vi ikke er vant til fra studiet, og det dukker stadig opp uforutsette problem. Det er mange utfordringer, fortsetter han.

Og sjøl om de har knapt med tid, har de stor tro på at de skal komme i mål.

– Det er mange som mener at vi har satt oss et for ambisiøst mål ved å skulle kjøre båten etter sju ukers arbeid. Vi ønsker å bevise at de tar feil, sier Tokle.

Presenteres 6. august

Kongsberg Gruppen tester i år ut for første gang hvordan det fungerer at et helt sommerprosjekt utføres av en vennegjeng.

– Å sørge for sommerjobber til studentene anser vi som en del av vårt samfunnsansvar. På Coastal Shark har vi valgt en vri med å la en vennegjeng kjøre prosjektet. Vi håper det gir resultat i form av motivasjon både for prosjektet og videre studier, sier konserndirektør i Kongsberg Defence Systems, Harald Ånnestad.

Han er ansvarlig leder for prosjektet. 6. august skal sluttproduktet presenteres.

– Ubemanna farkoster er noe som kommer. Det vil være nyttig både i søk og redning, som sensorplattform og i minejakt i åra som kommer. Vi håper igjennom dette prosjektet å kunne demonstrere konseptet, og kanskje bruke flere av løsningene i produkt til marinen, sier han.

Gode venner

– I første omgang er målet av vi skal kunne styre båten fra land med joystick, men på sikt er målet at vi skal gå videre til at båten styres med GPS-koordinater og sjøkart. Vi håper vi skal rekke det allerede i sommer, forklarer Tokle.

– Hvordan går det å jobbe så tett med studiekameratene?

– Det er utrolig moro å jobbe med dette prosjektet sammen. Jeg hadde regnet med at det kunne bli noen gnisninger, men det har faktisk gått kjempebra så langt, sier han.

Kanskje kan sommerjobben føre til fast jobb for Tokle og vennene i framtida.

– Målet vårt er først og fremst at det skal gå så bra at vi skal få komme tilbake neste år, og fortsette med dette, ler Tokle.

Slik skal båten bli seende ut.