Med 581 bedriftsbesøk i Møre og Romsdal under LOs Sommerpatrulje i år, så er det fortsatt et tydelig behov for vaktbikkjene etter 30år!

LOs Sommerpatrulje møtte på flere bedrifter som ikke ville slippe dem inn over hele fylket. Dette var spesielt i turistnæringa og restaurantbransjen. I Geiranger fikk de også beskjed,  følge ei pressemelding i fra en bedrift om å gå fra området etterfulgt av ei dør som ble smekka igjen foran patruljedeltakerne.

- Noen klarer bare ikke å gi en ordentlig beskjed, og vi synes det er synd at noen bedrifter har slik dårlig oppførsel. Dette blir selvsagt tatt med i rapporten vår som blir sendt til fagforeningene, Arbeidstilsynet og Skatteetaten, opplyser faglig ungdomssekretær, Kent Logan Jelle.

581 bedriftsbesøk

- Resultatet endte på 22 prosent brudd på lovverket, basert på 581 bedriftsbesøk. Vi besøkte om lag 100 til i løpet av Sommerpatruljen, men der fikk vi ikke intervjuet noen for en eller annen grunn. Det var flest brudd på arbeidstidsbestemmelser (pause, overtid og andre arbeidstidsregler), deretter manglende arbeidskontrakter og lønnslip, oppltser ungdomssekretæren.

- Vi har møtt uvanlige hendelser som å lønne sine ansatte med mat i stedet for lønn, en hel bedrift uten skriftlige arbeidsavtaler og de fleste mindre bedriftene vi møtte på hadde ikke verneombud. Dette er kort oppsummert etter årets avsløringer LOs Sommerpatrulje har gjort i vårt fylke. Husk: selv om muntlige avtaler er like bindende som en skriftlig avtale, så er det mye vanskeligere å bevise hva som ble avtalt muntlig om en havner i en konflikt med bedriften. Første bud er å skaffe dere en skriftlig arbeidskontrakt etter lovens bestemmelse for å sikre et ryddig arbeidsforhold fra første dag, påpeker LOs faglige ungdomssekretær.

LOs sommerpatrulje skal ikke ha vært i Rauma, så langt i sommer. LOs Sommerpatruljetelefon er åpen fra 15.juni til 15.august.