Driften av kraftsystemet var stabil i fjor, uten store og omfattende ekstremvær og enkeltutfall slik vi opplevde i 2011 og 2013. Likevel var det en økning i antall feil i regional- og sentralnettet, viser rapporten Driften av kraftsystemet 2014.

De fleste feilene førte ikke til strømbrudd, til tross for at mange steder står uten reserveløsninger på grunn av stor byggeaktivitet i nettet.

- Utviklingen i driften av kraftsystemet er totalt sett positiv, men investeringene i nytt nett og oppgradering av eksisterende nett gjør at vi nå har noen år med mer utfordrende drift. Når de nye anleggene etter hvert ferdigstilles, vil nettet bli mer robust og mindre sårbart, sier Ove Flataker, avdelingsdirektør i NVE.

Flere men kortere avbrudd Leveringspåliteligheten var på 99,985 prosent i fjor, det vil si at 0,015 prosent av energien ikke ble levert til sluttbrukerne grunnet avbrudd. Kundene opplevde flere, men kortere avbrudd i strømforsyningen i 2014 i forhold til året før. Den gjennomsnittlige strømkunden var uten strøm i 2,7 timer, mot tre timer i 2013.

- Tall vi har hentet inn fra nettselskapene, viser at en gjennomsnittlig strømkunde hadde 2,4 avbrudd i fjor. Det er en liten økning fra 2013, noe som trolig skyldes høy lynaktivitet og uvær i februar, mars og desember. Hvert avbrudd var imidlertid kortere enn året før, sier Flataker.

NVE har på oppdrag fra Olje- og energidepartementet utarbeidet rapporten Driften av kraftsystemet 2014. Rapporten gir en oversikt over forhold som har betydning for forsyningssikkerheten for kraftsystemet, herunder driftsforstyrrelser, leveringskvalitet, driftssikkerhet og frekvenskvalitet.